V hlavní roli brambory

Brambory v minulosti

Za pravlast brambor se považuje Jižní Amerika. V této oblasti pěstovali brambory Inkové, a to v Peru, Bolívii a Chile. Jakmile byla v 1. polovině 16. století Incká říše dobyta Španěly, do Evropy se spolu s exotickými rostlinami dostaly i brambory. Nezávisle na Španělech se brambory dostaly do Anglie také na lodi anglického piráta Francise Drakea.

Nejprve se brambory rozšiřovaly po Evropě jen jako léčivá či okrasná rostlina, až později se začaly pěstovat jako zemědělská plodina.

K nám se brambory dostaly až v 17. století. Ve větší míře se brambory začaly pěstovat až za dob Marie Terezie – ta je nechala do Čech přivézt z Pruska.

První české odrůdy brambor se vypěstovaly počátkem 19. století. V současnosti se na celém světě ročně sklízí až 300 milionů tun brambor.

Nákup brambor

Nejlépe uděláte, pokud si koupíte brambory od nějakého drobného pěstitele – což ostatně platí i pro další zemědělské plodiny. Když nakoupíte brambory v obchodě či supermarketu, zřejmě už tak BIO nebudou.

Vždy vybírejte pouze takové brambory, které neklíčí, neměknou a nejsou nazelenalé. Zelené brambory totiž obsahují solanin, který je zdraví škodlivý.

Skladování brambor

Pokud by byly brambory uskladněné v teplé místnosti, začaly by klíčit a kazit se. V příliš chladném prostředí by však zase zmrzly a zesládly. Na skladování brambor je ideální sklep, který má konstantní teplotu. Kdo sklep nemá a chce si uchovat kvalitní brambory, patrně je bude muset kupovat postupně v závislosti na rychlosti konzumace.

Tři skupiny brambor

Brambory lze připravovat na mnoho způsobů – vařené, dušené, pečené, zapékané, smažené, upravené slané i sladké, jako příloha i hlavní jídlo.

Brambory lze rozdělit do 3 skupin (varných typů):

  • Brambory typu A jsou vhodné na bramborový salát nebo k oloupání. I když je budeme vařit déle, nerozvaří se.
  • Brambory typu B jsou tak trochu univerzální. Hodí se na přílohy, bramborový salát i kaše. Při delším vaření se mírně rozvaří.
  • Brambory typu C se lehce rozvaří, a proto se doporučují na přípravu bramborové kaše.

Pozn.: Existuje také typ D, tj. krmné brambory.

Autor příspěvku: veronika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *