Rizikové těhotenství

Těhotná žena tak navštěvuje častěji poradnu, které se říká poradna pro riziková těhotenství.  Rizikové těhotenství patří do nefyziologických těhotenství. Mezi nefyziologické těhotenství patří kromě rizikového patologické těhotenství. To znamená, že je těhotná žena vážně nemocná, anebo její dítě. Nemocní mohou být také oba. Tato těhotenství vyžadují léčebnou péči, někdy stačí ambulantní, jindy je potřeba pobyt v nemocnici. Mezi riziková těhotenství se řadí i ta, pokud žena čeká dvojčata nebo vícerčata. U řady rizikových těhotenství může porod nakonec proběhnout zcela fyziologicky.

Jaké důvody mohou tedy vést k tomu, že je vaše těhotenství rizikové? Až u 15% maminek dnes dochází během gravidity k nějakým komplikacím, které vyžadují hospitalizaci. V poslední době je nárůst takovýchto těhotenství ovlivněn i možností umělého oplodnění. Ženy po IVF jsou vedeny vždy jako rizikové. Během těhotenství se může objevit preeklampsie, těhotenská cukrovka, poruchy krevního tlaku…).

Jak přežít rizikovou graviditu? Jen si představte nedobrovolně ležet 9 měsíců. Zákaz fyzické aktivity (sport, cvičení pro těhotné, plavání, sex), žádné prudké pohyby, vycházky, chybějící kontakt s lidmi, žádný pohyb, žádný okolní svět. To je ovšem ta nejtěžší forma rizikového těhotenství. Riziková gravidita rozhodně neznamená přísný klid na lůžku s vyloučením jakékoli fyzické aktivity. Nicméně o tom, co žena smí a čeho se má vyvarovat, vždy rozhoduje její aktuální stav a závažnost onemocnění. Proto by se měla vždy poradit se svým ošetřujícím lékařem. Vždy záleží na konkrétní graviditě.

Co byste nikdy neměla ignorovat? V jiném stavu jsou poměrně časté otoky. Trpí jimi až 80% těhotných. Mírné otoky se objevují ve 2. polovině těhotenství, kdy otékají nárty a kotníky. Dochází k hromadění tekutin ve tkáních a buňkách. Pokud však začínají natékat i horní končetiny a obličej, kontaktujte ihned lékaře. Ranní nevolnosti během I. trimestru bývají normální. Jestliže však začínáte ztrácet na váze a jste dehydrovaná, v pořádku to není. V těhotenství vás může svědit tělo. Pokožka je vlivem hormonů vysušovaná a zarudlá. Pokud je toto svědění velmi nepříjemné, může se jednat o cholestázu, což je žlučníkové onemocnění. Křeče v podbřišku také nepodceňujte. Občasné kontrakce v pokročilém stadiu gravidity jsou normální. Neměly by být však pravidelné. Pokud jsou časté a pravidelné, může jít o počínající předčasný porod. Stejně tak krvácení. V počátcích gravidity může žena jemně špinit. V I. trimestru však může krvácení znamenat samovolný potrat nebo mimoděložní těhotenství. Ve III. trimestru se pak může jednat o odlučování placenty, předčasný porod či vcestné lůžko. I s malou kapkou krve vyrazte raději k lékaři.

Naslouchejte svému tělu a máte-li obavy, vyhledejte ihned pomoc lékaře. Ke všem komplikacím přistupujte pozitivně. Děláte to pro zdraví své i vašeho dítěte.

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *