Přítomnost otce u porodu

Muž na porodním sále

Muži mohou být partnerce při porodu skutečně velkou oporou, pokud jsou ovšem na celou situaci dobře připraveni. Z tohoto důvodu se doporučuje, aby i muž navštěvoval předporodní kurzy, kde se dozví, jak konkrétně může ženu podporovat. I proškolený novopečený tatínek je ale posléze zaskočen, cítí neobratnost a nejistotu, zda je jeho asistence prospěšná. Tak rád by dítě pochoval v náručí, ovšem bojí se, aby mu neublížil. Jedná se o zcela normální pocity, kterými si projde skoro každý.

Když muž nechce být u porodu

V dnešní době už není přítomnost partnera u porodu ničím neobvyklým, ba právě naopak. Někteří muži se porodu účastní z vlastní iniciativy a otázku bytí u porodu ani neřeší, prostě už od počátku vědí, že se takové události budou chtít účastnit. Existuje však i skupina mužů, kteří se na porodním sále ocitnou víceméně z donucení partnerky. A samozřejmě jsou i tací, kteří se porodu odmítají účastnit, anebo to odmítají samotné partnerky.

Muž by neměl být k přítomnosti u porodu donucený. Jde přece hlavně o to, aby podporoval ženu, pomáhal jí zmírnit bolest, konejšil ji, povzbuzoval a dodával sílu. Pokud se však na sále ocitne muž, který kupříkladu nesnáší krev, odpuzuje ho dané prostředí či pohled na celou událost, je jeho přítomnost nejen zbytečná, ale může i uškodit.

Porod může na muži zanechat stopy

Být přítomen na porodním sále je pro muže hlubokým zážitkem. Říká se, že když je muž přítomný u porodu, může si pak začít své partnerky i potomka více vážit a upevní se rodinná vazba. To jsou pozitivní důsledky, ale ve výjimečných případech se objevují i některé negativní dopady. V souvislosti s prožitým stresem může dojít k jakési depresi u muže, anebo k problémům v sexuální oblasti. Každý pár by si měl o této otázce otevřeně pohovořit a najít nejlepší řešení.

Autor příspěvku: veronika

0 komentářů: „Přítomnost otce u porodu

    petra

    (5.6.2011 - 13:07)

    dobry den chtela bych se zeptat jesli se plati pritomnost partnera u porodu

      admin

      (5.6.2011 - 13:52)

      Záleží v jaké budete porodnici, mi jsme platily 500Kč. Většina porodnic dává slevu pokud matka s otcem absolvují předporodní kurz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *