Příprava na těhotenství

Jak se tedy dobře připravit?

S přípravami na těhotenství by se mělo začít zhruba 3 měsíce před plánovaným početím. To je doba, kdy by budoucí matka měla do svého denního jídelníčku zařadit kyselinu listovou, ať už formou tablet nebo potravinových doplňků. Kyselina listová výrazně snižuje výskyt vrozených vývojových vad centrální nervové soustavy.

Zkontrolujte si očkovací průkaz. Zejména proti zarděnkám, planým neštovicím a tetanu.

Zbavte se špatných návyků, především kouření a časté konzumace alkoholu. S kouřením je vhodné úplně přestat. Velmi malé a příležitostné pití alkoholu sice v těhotenství neškodí, ale lépe je abstinovat.

Důležitou roli hraje také tělesná hmotnost. Nadváha i podváha mohou způsobit potíže s otěhotněním. Navíc nadváha může způsobit těhotenskou cukrovku, vysoký tlak a preeklampsii.

Absolvujte preventivní lékařskou prohlídku u svého obvodního lékaře a samozřejmě u specialisty, pokud se léčíte s nějakou chronickou chorobou. Někdy je třeba upravit nasazenou léčbu a vynechání některých léků, které by mohly mít nepříznivý vliv na plod v těle matky.

S pokusem o oplodnění je dobré počkat měsíc po vysazení antikoncepce.

Počítejte i s variantou pro změnu pracovního režimu v zaměstnání. Pokud se objeví nějaké obtíže, neváhejte požádat lékaře o pracovní neschopnost. Nepřetěžujte se. Těhotenství je obdobím, kdy byste měla dělat to, co vás těší a uspokojuje.

A nakonec pár rad pro budoucí tatínky. Podmínkou pro oplození je dostatečný počet zdravých spermií. Negativní vliv na jejich tvorbu má vysoká teplota, tudíž by se muži měli vyvarovat např. sauně. Samozřejmě vynechat kouření a časté pití alkoholu. Věk u muže oproti ženě není až tak důležitý.

 

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *