Plánované rodičovství (těhotenství)

Navíc těhotenství po 35. roce  jsou spojená s vyšším rizikem komplikací (samovolné potraty, vysoký tlak, preeklampsie, metabolické poruchy, poruchy vývoje plodu apod.) Proto jsou automaticky těhotné ženy nad 35 let považovány za rizikové.

A kdy je nezbytná návštěva genetické poradny? Pokud se předchozí dítě narodilo s vrozenou vývojovou vadou, pokud žena opakovaně potratila, pokud je žena starší 35 let, pokud jsou partneři pokrevně příbuzní, pokud žena na počátku těhotenství prodělala infekční chorobu, pokud máme podezření na vedlejší účinky léků či záření a pokud se v pokrevním příbuzenstvu partnerů vyskytly vrozené vývojové vady nebo abnormální tělesný či duševní vývoj.

Žena, která se chystá otěhotnět, by měla dbát především na vyváženou stravu, jíst dostatek vitamínů a živin. Jestliže žena pracuje v zaměstnání, které je spojené s riziky pro zdraví těhotné (např. práce s chemikáliemi, anestetiky, ionizačním zářením), měla by si najít bezpečnější práci nebo přejít na jiné pracoviště ještě před otěhotněním.

Plánování těhotenství je ideální dobou na to, aby žena zvážila svůj životní styl a odstranila či omezila nezdravé návyky.

Plánované rodičovství je ve všech civilizovaných zemích světa považováno za základní lidské právo. Hlavní zásadou je, že žena sama plánuje počet svých dětí a dobu jejich narození. Kdyby se na celém světě mohly rodit děti pouze rodičům, kteří si jejich narození skutečně přejí, bylo by to ideální.

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *