Neplodnost mužů a co dělat?

Když se páru nedaří dlouho otěhotnět, jako první podstupuje většinou vyšetření žena, neboť si často muži nechtějí přiznat, že za neúspěchem by mohli stát oni. Co bývá nejčastější příčinou mužské neplodnosti? Podle posledních průzkumů má zdravé a plně funkční spermie méně než 48% mužů do 37 let. Ve druhé polovině života muže je toto procento ještě nižší. Problémy s plodností má dnes 10-15% párů. U více než poloviny z nich je problém na straně muže.

Kdy vlastně mluvíme o neplodnosti muže? Ujasněme si pár odborných termínů. Problémy mužské neplodnosti se zabývá medicínská specializace andrologie. Primární mužská infertilita je termín používaný tehdy, pokud muž nikdy neoplodnil ženu. Sekundární mužská infertilita označuje stav, kdy muž v minulosti oplodnil ženu, bez ohledu na to, zda je jeho současnou partnerkou a bez ohledu na další průběh těhotenství. Doba nedobrovolné bezdětnosti je definovaná počtem měsíců, kdy pár měl sexuální styk bez jakékoli antikoncepce. Poskytuje informace o spontánní koncepci (otěhotnění) v budoucnu.

Na mužskou plodnost má vliv životní styl (zda je kuřák/nekuřák, pije/nepije alkohol, dostatek pohybu). Dále se přidávají faktory okolního prostředí jako je čistota vzduchu, vody, potrava, kterou jíme. Přidat se může i genetická zátěž a nadměrný stres, který je dnes téměř všude.

Základním vyšetřením mužské plodnosti je vyšetření spermatu. Dělá se obvykle dvakrát s odstupem 3-4 dnů. Vaši partneři se ho nemusí obávat a doporučena je i spoluúčast partnerky u tohoto vyšetření, kde je nutná partnerova ejakulace v soukromí, kde jsou obvykle k dispozici erotické časopisy či filmy. Současně s tímto vyšetřením se provádí i klinické vyšetření pacienta. Kromě pohlavních orgánů dochází k zaměření na celkové známky hormonálních změn v organismu, které jsou patrné v odlišnostech ochlupení, rozložení tuku v těle a vývoji svaloviny.

Někdy může muž produkovat protilátky proti svým vlastním spermiím (antispermatické protilátky). Častou příčinou může být poranění, zánět či torze varlete, ale i celková autoimunitní onemocnění. Někteří muži nemají žádné spermie. Hovoříme o tzv. azoospermii, kdy v ejakulátu nejsou spermie přítomny.

Kromě spermií je nutné vyšetření varlat. Provádí se pohmatem. Hodnotí se stavba a objem tkáně varlat, nadvarlat a hodnocení obsahu šourku pomocí vysokofrekvenční ultrasonografii. Dle nálezu následuje další vyšetření. Dobrou zprávou na závěr je, že většinu problémů mužské neplodnosti je možné dnes již účinně léčit.

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *