Kupujete Fair Trade výrobky?

Fair Trade Aneb spravedlivá odměna za práci

Spousta surovin, které každodenně konzumujeme, se pěstuje v subtropických a tropických zemědělských oblastech. Navzdory tomu, místní lidé pracující na plantážích trpí chudobou, nemocemi a nemají vzdělání. Čím je to zapříčiněno? V průběhu let se totiž vytvořil nevyvážený obchodní vztah, z něhož má zisk pouze jedna strana. Naprostá většina zisku, kterou my jako zákazníci v obchodě zaplatíme, jde na účet velkých společností a překupníků. Drobným pěstitelům, kteří se o produkty nejvíce zasloužili, zůstane jen minimum. Aby farmáři uživili svou rodinu, zapojují do práce na plantážích celou rodinu (včetně dětí) a pracují od rána do večera. Jenomže i tak si vydělají jen na základní věci a na vzdělání dětí či léky nejsou peníze.

Princip Fair Trade

Fair Trade představuje partnerství mezi rozvojovým světem a Západem. Nejedná se o žádnou charitu ani humanitární hnutí, nýbrž o druh mezinárodního obchodu. Tento obchod je však založen na respektování práv a důstojnosti lidí, od kterých suroviny pochází. V praxi to znamená, že kupříkladu drobným farmářům v Africe či Asii platíme za jejich produkty spravedlivou (férovou) sumu. Drobní farmáři tak obdrží takovou odměnu, kterou si zaslouží.

Fair Trade je sociálním hnutím, které pomáhá pěstitelům v rozvojových zemích již od roku 1960. U nás se Fair Trade začalo rozvíjet v první polovině devadesátých let.

Fair Trade – kvalita/ cena

Je pravdou, že ceny Fair Trade výrobků jsou o něco vyšší než ceny běžného zboží, ovšem je nutné vzít v úvahu, že produkty jsou v BIO kvalitě. Fair Trade výrobky mají plnou a bohatší chuť, což můžete posoudit zejména u kávy, kakaa, čokolády a čaje. Fair Trade výrobky jsou tedy neošizené a kvalitní a cena v podstatě představuje jen skutečnou protihodnotu ke kvalitě.

Obliba Fair Trade vzrůstá

Ačkoliv podíl Fair Trade na celosvětovém trhu je zatím méně než 1%, povědomí o Fair Trade produktech se zvyšuje a lidé mají čím dál větší zájem o nákup kvalitních a etických produktů. Kromě klasických obchodů existují i internetové Fair Trade obchody. Nenabízí se pouze potraviny, ale i řemeslné a rukodělné výrobky.

A co Vy, budete také fér a zakoupíte si nějaké produkty s označením Fair Trade? Nezapomeňte na to, že koupíte kvalitní výrobky a ještě pomáháte zlepšovat úroveň chudým lidem z rozvojových zemí…

Autor příspěvku: veronika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *