Jste Rh negativní? Neklesejte na mysli

Tento (ne)populární Rh faktor objevili vědci po 1. světové válce. Název získal po makakovi – opici Macacus rhesus, u které ho našli poprvé. Nebýt tedy této opičky, možná by některé děti po porodu umíraly i dnes.

Tento Rh faktor je buď součástí některých lidských organismů a jejich krvinek Rh+ (tedy Rh pozitivní), nebo těmto organismům schází (Rh negativní). Proč je během těhotenství důležité o tomto faktoru vědět? Pokud plod v děloze zdědí po otci některé znaky na krvinkách, které matka nemá, potom může matčino tělo reagovat proti těmto cizím krvinkovým znakům tím, že bude tvořit protilátky. To může vést k poškození plodu. Když se dostane do styku krev matky Rh+ s krví dítěte libovolného faktoru, k žádné reakci nedojde. Pokud jste ale Rh-, a plod bude Rh+, začne vaše tělo produkovat protilátky proti tomuto faktoru, ale i proti všem tkáním plodu. Důsledkem toho je lehčí či težké postižení plodu. Ovšem jen za předpokladu, že se červené krvinky miminka dostanou do krevního oběhu těhotné. Běžně se to nestává. Oběh plodu s oběhem matky bezprostředně nesouvisí.

Rh neshodnost se zpravidla projeví až při opakovaném těhotenství. Na konci každé gravidity se do těla maminky dostávají v poměrně velkém množství červené krvinky plodu. A ty v něm zanechají tzv. paměťovou stopu. Pokud tedy bude počato další dítě Rh+ u matky Rh-, dojde ke stejné situaci, ovšem mnohem těžší. Je nutná imunologická léčba , tzv. anti-D imunoprofylaxe, která má smysl jen tehdy, pokud je tedy matka Rh- a plod Rh+. Někdy je nutná i prenatální léčba, tzv. transfuze do pupečníkové cévy pod dohledem ultrazvuku. Jindy je nutná transfuze i po porodu miminka. Transfuze jsou velmi nákladné. Dá se jim předejít tak, že se rodičce po prvním porodu (do 72 hodin) vstříkne injekce lidského imunoglobulinu. Tím se z jejího krevního oběhu odstraní červené krvinky, které obsahují Rh+ faktor dítěte.

A co by vás ještě mohlo zajímat? Na cca 100 000 porodů připadá asi 15% maminek Rh-, z nichž však jen část bude mít miminko Rh+. Celková spotřeba anti-D profylaxových ampulí je kolem 10 000. Nejvíce Rh- osob má evropský původ (asi 16%).

Je tedy nutné mít obavy pokud zjistíte, že jste Rh negativní? Dnes již naštěstí ne. Existuje totiž řada možností, jak zařídit vše tak, aby vaše těhotenství i porod proběhli bez komplikací.

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *