Děti bez chemie: Moderní látkové pleny

Existují studie upozorňující na potenciální ohrožení zdraví v souvislosti s dlouhodobým užíváním jednorázových plen. V těchto studiích se lze dočíst o možném vlivu neprodyšných papírových plen na snižování množství spermatu u mužů. K přehřívání pohlavních orgánů dochází samozřejmě i u dívek, kde může vést ke gynekologickým zánětům a zarůstání poševního vchodu. Dítě odrostlé na látkových plenách také nevyprodukuje za průměrný dvouletý cyklus používání plenek až 1 tunu odpadu, která se pak rozkládá na skládkách desítky a až stovky let.

Ty obsahují chemické látky, např. polyakryláty, polypropylen a polyetylen. Při troše snahy narazíte na odborníky, kteří rádi poradí s výběrem správných plen – např. na www.plinky.cz). Musíte si pořídit kyblík nejlépe s víkem na špinavé plenky a jednou za dva dny zapnout pračku – k neckám a valše už se vracet nemusíme. Můžete např. využít i cenově zvýhodněné sady plenek v barvách duhy.

Prát a čistit v souladu s přírodou

Pokud použijeme na praní látkové pleny běžné prací prostředky, které mohou obsahovat fosfáty nebo zeolity, tenzidy, balastní plnidla, parfémy, barviva apod., zůstane prádlo po vymáchání a usušení díky zbytkům pracího prášku tak tvrdé, že je nutné nakonec přidat aviváž, další chemickou látku, která prádlo zjemní. Výsledkem je sice voňavé prádlo, ale se zbytkem chemikálií. Ve chvíli, kdy se děťátko zpotí, nedostatečně utře po mytí a koupeli, namočí, počůrá apod., přicházejí všechny výše uvedené chemické látky do styku s pokožkou. Výsledkem pak mohou být různá kožní, ale i jiná onemocnění. Podobně nepříznivě nás ovlivňují také čisticí prostředky, které zanechávají na povrchu nádobí chemický film, který se postupným uvolňováním při každém vaření či stolování dostává potravou a nápoji přímo do zažívacího traktu.

Jako ideální pro zdraví nás, našich nejmenších i zdraví přírody se jeví stavebnicový systém ULRICH, kde si podle množství prádla, jeho barvy a zašpinění sami zvolíte jednotlivé komponenty, stejně jako při čištění typ, množství a ředění prostředku. V porovnání s univerzálními pracími a čisticími prostředky se používá o poznání menší množství. Další alternativou je praní s mýdlovými ořechy.

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *