Amniocentéza: Odběr plodové vody

Amniocentéza, tzv. odběr plodové vody, se provádí v případě, že je těhotné ženě více než 35 let. Pokud je žena mladší a lékař jí přesto amniocentézu doporučí, dělá to z těchto důvodů: pokud se u předchozího dítěte těhotné vyskytla chromozomální vada, pokud opakovaně potratila, pokud se vyskytla genetická vada u jednoho z rodičů, nebo pokud těhotná přišla do kontaktu se škodlivými látkami. Nejčastěji se však provádí z důvodu špatných výsledků biochemického nebo ultrazvukového screeningu. Ten však mnohdy vychází falešně pozitivní.

Amniocentéza nebolí. Má však svá rizika. Jedním z nich je riziko potratu. Mezi další komplikace, které mohou při odběru plodové vody vzniknout, patří předčasný odtok plodové vody, krvácení, poranění plodu či zanesení infekce.

Pomocí odběru plodové vody jsou zjistitelné všechny chromozomální vady a má stoprocentní výpovědní hodnotu. Samotný zákrok trvá jen několik minut. Po něm zůstane těhotná 2-3 hodiny v klidu a pak odchází s doprovodem domů. Pár dní by měla žena zůstat doma a dodržovat klidový režim. Provádí se mezi 16.-20. týdnem těhotenství a jako každý zákrok, i tento může žena odmítnout.

Jak se má žena rozhodnout? Vždy je potřeba zvážit profit a riziko. Je třeba zvažovat všechny okolnosti při rozhodování: věk těhotné, výsledky dosavadních vyšetření, rodinnou anamnézu a ultrazvukové nálezy. Amniocentéza je sice zákrok, který se provádí již léta běžně, ale teprve v posledních letech se začalo otevřeněji hovořit i o případných rizicích.

 

Autor příspěvku: lucied

0 komentářů: „Amniocentéza: Odběr plodové vody

    Monika Honzíková

    (17.11.2012 - 16:07)

    Dobrý den doktor mě poslal na odběr plodové vody že mi vyšel skrining pozitivní riziko 1/190a T21 Riziko M.dOWN 1/920 V TERMÍNU a RIZIKO ntd 1Z12000rIZIKO m.DOWN SE OČEKÁVÁ POUZE VZHLEDEM K VĚKU MATKY JE MI 37LET 1Z 200 MŮŽETE MI ŘÍCT MÁM DOCELA STRACH JESTLI SE MÁM OBÁVAT NEBO PLODOVÁ VODA JE NA STOPROCENT přesná Děkuji Honzíková

      Lucie

      (17.11.2012 - 16:37)

      Dobrý den, výsledek z odběru plodové vcdy je asi 99%.Nemějte zbytečné obavy, většina pozitivních výsledků ze všech screeningů bývá falešná. Přeji pěkný zbytek těhotenství. Lucie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *