Nadstandard v porodnici: zbytečný luxus nebo příjemné pohodlí?

Pokud se pro nadstandard rozhodnete, budete mít pohodlí ve všech směrech: WC a sprchu jen pro sebe, návštěvy kdykoli (nejen v návštěvních hodinách), návštěvy za Vámi mohou až na pokoj (pokud jste na vícelůžkovém pokoji, návštěvy za Vámi nemohou, veškerá setkání probíhají ve společenských prostorách), v některých porodnicích Vám umožní jíst ve svém pokoji (jinak musíte chodit společně do jídelny), máte svůj režim (takže se nemusíte omezovat ve svícení, partner i během Vašeho pobytu bydlet s Vámi na pokoji.

Mezi nevýhody bych zařadila finanční stránku věci. Standard máte téměř zadarmo, zaplatíte jen poplatek za každý den strávený v porodnici, který dnes činí 100 Kč. Nadstandard Vás přijde na několik tisíc. Můžete se cítit trochu odstrčená, mimo centrum dění. Některý personál Vám to dává najevo, že jste jaksi mimo, na lepším. Pokud potřebujete radu nebo podporu, nemáte s kým to ihned zkonzultovat (musíte „obtěžovat“ personál oddělení pro matku a novorozence). Pokud jste prvorodička, někdy se rada zkušenější maminky může hodit. Společnost budete ovšem na jednolůžkovém pokoji postrádat. Vyjma návštěv. Během noci se můžete na „jednolůžáku“ cítit jako kůl v plotě. A že noci bývají v porodnici pěkně dlouhé.

Nejen nadstandardní bydlení, ale nadstandardní porodní sál je Vám k dispozici. Ten snad kromě toho, že si ho musíte zaplatit, žádné nevýhody nemá (standardní porodní sál je zdarma). Máte zde soukromí od I. doby porodní. Můžete využívat všech pomůcek k porodu, které má porodnice k dispozici. Budete rodit na pohodlnějším a moderním porodním lůžku. WC i sprchu máte pouze pro sebe, je součástí nadstandarního porodního sálu (standardní porodní sál WC ani sprchu nemá, rodička musí přecházet). Budete mít k dispozici vanu s teplou vodou.

Stále nevíte, kde Vám bude nejlépe? Netrapte se. Pokud bude nadstandard plný, i standardní prostory mají své výhody. Já měla možnost vyzkoušet obojí. U prvního dítěte jsem si neuměla představit nic jiného než nadstandard. Plán mi vyšel. Nadstandardní porodní sál i pokoj mi byly plně k dispozici. Podruhé byla porodnice přeplněná, a tak jsem si nemohla vybírat. Musela jsem se spokojit s pobytem na dvoulůžkovém pokoji. A výsledek? Užily jsme si spoustu legrace a mám další kamarádku. To příjemné nám nezajistí nadstandardní sály a pokoje, ale lidé, kteří se v daném prostředí pohybují. Přeji šťastnou volbu.

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *