Péči o dětské zoubky není dobré zanedbávat

Všichni rodiče vědí, že péče o zoubky u jejich malých dětí je zcela nezbytná. Jak ale o zuby pečovat správně? Kdy a jak je čistit? A kdy s péčí o zuby začít? Kdy poprvé navštívit zubaře? Při těchto otázkách už řada rodičů znejistí. Co je tedy správné?

Zubní kaz

Zubní kaz je strašákem pro všechny rodiče a jejich děti. Myšlenka, že na mléčných zubech zubní kazy nevadí, je zcela mylná.

Riziko vzniku kazu je zcela individuální. Větší riziko je samozřejmě u dětí, kde péče o zoubky a jejich pravidelné čištění není dostatečné.  Dále je to i strava s nadbytkem cukrů, sladkostí a slazených nápojů. Pozor zejména na popíjení sladkých džusíků, slazených čajů a dalších slazených nápojů večer po vyčištění zubů nebo během noci. Je třeba si uvědomit, že cukr je obsažen i v mateřském mléce nebo v instantním kojeneckém a batolecím mléku. I tento cukr může přispívat ke vzniku zubního kazu.

První zoubek

S péčí o dětský chrup je třeba začít již při prořezání prvního zoubku. U většiny dětí tedy kolem 6. měsíce. Není ale výjimka, že se první zoubek prořeže až o několik měsíců později nebo naopak již před šestým měsícem. Jako ve všem, i zde jsou značné individuální rozdíly.

První zoubek v dutině ústní znamená i osídlení řadou bakterií, včetně těch kazotvorných. Na zoubku se, stejně jako na dalších postupně rostoucích zubech, začíná usazovat zubní plak. Jeho součástí jsou zbytky potravy, bílkoviny ze slin i bakterie, které mohou způsobit zubní kaz. Proto je třeba zubní plak mechanicky odstraňovat a tím pádem zoubky čistit.

Péče o první zoubky

První zoubek a další postupně rostoucí zoubky je třeba čistit. Zpočátku postačí čištění navlhčenou gázou tak, aby došlo k setření zubního plaku.

První kartáček je třeba zakoupit v případě, když se objeví první stoličky. U dětského kartáčku je dobré nezapomínat na malou hlavičku a měkké štětiny, které nedráždí dásně.

Někteří rodiče používají tzv. prsťáček, tedy plastový kartáček navléknutý na prst. Volba záleží zcela na vás. Zubní pasta nehraje do dvou let věku zcela zásadní vliv, je proto možné stírat zubní plak ze zoubků i bez ní.

Starší děti

U starších dětí je třeba posilovat návyk čištění zoubků dvakrát denně. Ráno po snídani a večer před spaním. Zejména večer je dobré ohlídat, aby děti po vyčistění již nejedly a nepily sladké nápoje, jinak se čištění zubů míjí účinkem. Popíjet můžou už jen čistou vodu.

Nejprve čistí zuby výhradně rodiče, ale s rostoucím věkem je žádoucí, aby se zapojily i samy děti. Rodič však stále musí zoubky kontrolovat a dočišťovat, a to až do zhruba desátého roku věku dítěte.

Zubní pastu je vhodné vybírat speciálně určenou pro děti. Obsahuje totiž menší množství fluoru.

Technika čištění

Správný kartáček již máme a jak tedy čistit? Co se týká techniky, zubní lékaři doporučují provádět kartáčkem malé krouživé pohyby na zubech a důkladně je tak vyčisti pokud možno ze všech stran.

Důležitá je samozřejmě i frekvence – dvakrát denně, ráno a večer by mělo být samozřejmostí pro všechny děti.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *