I první zoubky se musí vyčistit

Říká se „malé děti malé starosti, velké děti velké starosti,“ a v mnoha směrech je to opravdu tak. Avšak s dětmi nejsou jen starosti, ale také si s nimi užijete spoustu radosti, zejména při prvních úkolech a povinnostech.

První zoubky jsou na světě, tak honem pro kartáček

Je poměrně těžké odhadnout, kdy je správná doba na to, abyste učili své děti čistit jejich první zoubky. Avšak dle oborníků je lepší začít co nejdříve, což znamená hned, jak se jim začnou zuby prořezávat. Protože v této době mnoho dětí všechny okolní hračky a předměty strkají do úst, a tak je vhodná doba na to, aby jedním z předmětů v ústech byl i kartáček. Děti si ho vezmou samy a dobrovolně a navíc je to bude i bavit.

Ten správný styl čištění

Děti jsou hravé a je naprosto jasné, že zpočátku bude pro ně i zubní kartáček hračkou. A tak není divu, že je budou různě strhat do pusy, olizovat ho či okousávat. Mnoho maminek pak s nimi bojuje a rukou jim naznačuje, jak by se měly zuby čistit, avšak v mnoha případech je to marné snažení. Pamatujte na to, že děti hodně věcí opakují podle toho, co jim kdo ukáže a co uvidí kolem sebe, takže je dobré, abyste si sama čistila zuby a ukazovala jim, co s kartáčkem děláte a dítě vás začne brzy napodobovat. Samozřejmě, že to vyžaduje hodně času a trpělivosti, než se dítě naučí dokonalé ústní hygieně, avšak ze začátku je dobré i to, že pochopí, kde patří kartáček a jak se s ním zachází.

První návštěva zubaře

Návštěva zubaře není stejná, jako když jdete k nějaké kamarádce, což dítě samozřejmě vycítí a z toho nového a neznámého může mít často strach. A proto je nutné, abyste s dítětem k zubaři přišli ještě v době, kde má zdravé a čisté zoubky, aby mu zubař či zubařka nemuseli provádět žádný zákrok. Protože tak pozná, že když si bude pravidelně čistit své zoubky, tak mu u zubaře nic nehrozí, a tak nebude mít žádný důvod se návštěvy bát. Ovšem pokud hned u první návštěvy dojde trhání zubu, který se kýve a podobně, tak jednak už je pozdě a jednak to bude pro dítě velmi nepříjemný zážitek a je pravděpodobné, že se po takovém zážitku nebude chtít k zubaři vracet.

Důležité je načasování

Pokud máte v plánu navštívit s dítětem zubaře poprvé, tak byste se měli raději dopředu objednat, aby vás zubař opravdu vzal na danou dobu. Důvod je prostý, jedná se o to, aby dítě přišlo a hned šlo dovnitř do ordinace, kde mu zubař jen prohlédne zoubky a může jít. Kdežto kdyby dítě muselo dlouho sedět v čekárně, tak se může stát, že uslyší nepříjemné zvuky vrtačky či pláč a naříkání jiných dětí i dospělých a pak se bude bát vejít dovnitř. Každopádně by to měl každý zubař pochopit a většina se snaží děti vzít opravdu hned, aby právě nedošlo k podobným situacím.

 

Zubař je doktor, kterého se bojí mnoho lidí, avšak je to jen díky tomu, že už v dětství zažili nepříjemnou návštěvu zubaře, a proto je lepší jít k zubaři co nejdříve a zdrávi, ať se celý život netřepou v čekárně.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *