Opomíjené zdroje vitamínů

V období podzimu a zimy je třeba zásobovat tělo dostatkem vitamínů. Ty jsou důležité pro náš imunitní systém a celou řadu pochodů v našem organismu. Řada vitamínů působí i jako antioxidanty, tedy látky, které nám pomáhají odstraňovat následky působení volných radikálů v našem těle. Volné radikály na lidské tělo „útočí“ ze všech stran – výfukové plyny, cigaretový kouř, chemikálie obsažené všude kolem nás, i z předmětů denního užívání. Z nejvýznamnějších antioxidantů můžeme jmenovat vitamíny C, A, E a betakaroten. Aby však organismus skutečně fungoval, potřebujeme ještě celou další škálu vitamínů a stopových prvků. Jak toho docílit? Podle nutričních terapeutů jde všeho dosáhnout pestrou a zdravou stravou.

Jak na to

Nutričně pestrá a zdravá strava je taková, která je připravena z co nejčerstvějších a nejkvalitnějších surovin. Navíc výběr potravin by měl být co nejpestřejší. Neopomínat na žádnou ze základních skupin potravin z potravinové pyramidy – zelenina a ovoce jsou samozřejmostí, dále potom luštěniny, obiloviny, různé druhy masa, včetně ryb, ořechy, semínka a oleje z nich vyráběné a v neposlední řadě i mléko a mléčné výrobky. Jen tak máte naději, že budete přijímat to maxim z celé škály potřebných vitamínů, minerálů a stopových prvků.

Na druhé straně potom stojí skupiny potravin, často velmi oblíbených, které však nemají skoro žádnou výživovou hodnotu a jsou pouze nositeli „prázdných kalorií“. Jedná se o bílou mouku, cukr, alkohol a nekvalitní tuky. Ty je z našeho jídelníčku žádoucí co nejvíce omezit.

„Obyčejné“ zdroje vitamínů

Tyto potraviny máte běžně doma a možná si ani neuvědomujete, jak jsou zdravé. Neprávem je opomíjíme, přitom jsou nositeli cenných vitamínů. Můžeme jmenovat základní čtveřici – mrkev, brambory, cibuli a zelí.

Řada teorií také dosvědčuje, že organismus je třeba v období podzimu a zimu „zahřát zevnitř“. Není tedy ideálnější doba pro konzumaci zeleninových a luštěninových polévek, než je sychravé podzimní a mrazivé zimní počasí. Luštěniny dodají tělu potřebné bílkoviny a zelenina zase vitamíny a vlákninu.

Mrkev

V mrkvi obsažený betakeroten se v organismu přeměňuje na důležitý vitamín A. Ten je nezbytný pro imunitní systém, pomáhá v boji proti patogenům a zlepšuje zrak. Dále mrkev obsahuje vitamín K důležitý pro srážení krve a hojení ran. Vláknina, podobně jako u ostatní zeleniny, podporuje trávení a slouží i jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva.

Brambory

Brambory mnozí z nás považují za docela obyčejnou „přílohu“, nicméně jde o zeleninu bohatou na vitamín C, B6 a draslík. Vitamín C považujeme za důležitý prvek pro správnou funkci imunitního systému, jež je potřeba zejména v období viróz a nachlazení. Jeho vysoký obsah bývá spojován zejména s citrusovým ovocem, avšak na brambory jako cenný zdroj vitamínu C nepomyslí každý. Nejvíce ho obsahují brambory nové. Draslík v bramborách obsažený je nezbytný pro činnost srdce a vláknina podporuje správné trávení.

Cibule

Za přírodní antibiotikum můžeme směle označit i cibuli. Proto bychom se jí rozhodně neměli vyhýbat. Obsahuje antioxidant quarcetin, který brzdí růst rakovinových buněk, má protizánětlivé, antibiotické a antivirové účinky. Jeho výhodou je, že odolává teplu, takže i tepelně upravená cibule nám dodá prospěšné látky.

Zelí

Není snad známějšího zdroje vitamínu C, než je zelí. Proto si ho dopřávejte, ať již ve formě přílohy, salátu nebo třeba v polévkách. Obsahuje i vitamíny E, K, B a betakaroten. Jinými slovy je plné vitamínů, takže na něj rozhodně nezapomínejte.

Další zdroje vitamínů v podzimním období

Červená řepa

Zelenina, jež v poslední době zažívá renesanci – to je červená řepa. Jde o velice zdravou zeleninu – obsahuje dostatek kyseliny listové a železa, jež jsou nezbytnou složkou pro krvetvorbu. Z dalších látek je to potom draslík, mangan, ale i bílkovina a vláknina. Konzumovat ji můžeme za syrova nebo vařenou, ideálním zpestřením našeho jídelníčku mohou být i saláty s obsahem červené řepy.

Dýně

Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. A nejde jen o krásnou podzimní dekoraci. Dýně obsahují velké množství vitamínu C, betakarotenu a vlákniny. Ideálním způsobem ke konzumaci může být výživná dýňová polévka.

Křen

I křen můžeme směle označit za nositele vitamínu C. Tím pádem je ideální pro posílení imunitního systému v podzimním sychravém počasí. Ideálně jako příloha, všem i v malém množství má příznivé účinky. Navíc má i dezinfekční účinky. Proto zkuste zapátrat a vyzkoušejte i nějaké netradiční recepty s křenem.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy považujeme za symbol Vánoc, nicméně konzumovat je můžeme po celý rok. Našemu tělu totiž dodají celou řadu zdravých látek. Vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, železo, zinek, selen, omega-6 mastné kyseliny – a ve výsledku pak podporují činnost mozku, srdce, mají vliv na správný krevní tlak a působí protizánětlivě.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *