V období podzimu a zimy je třeba zásobovat tělo dostatkem vitamínů. Ty jsou důležité pro náš imunitní systém a celou řadu pochodů v našem organismu. Řada vitamínů působí i jako antioxidanty, tedy látky, které nám pomáhají odstraňovat následky působení volných radikálů v našem těle. Volné radikály na lidské tělo „útočí“ ze všech stran – výfukové plyny, cigaretový kouř, chemikálie obsažené všude kolem nás, i z předmětů denního užívání. Z nejvýznamnějších antioxidantů můžeme jmenovat vitamíny C, A, E a betakaroten. Aby však organismus skutečně fungoval, potřebujeme ještě celou další škálu vitamínů a stopových prvků. Jak toho docílit? Podle nutričních terapeutů jde všeho dosáhnout pestrou a zdravou stravou.
Jak na to
Nutričně pestrá a zdravá strava je taková, která je připravena z co nejčerstvějších a nejkvalitnějších surovin. Navíc výběr potravin by měl být co nejpestřejší. Neopomínat na žádnou ze základních skupin potravin z potravinové pyramidy – zelenina a ovoce jsou samozřejmostí, dále potom luštěniny, obiloviny, různé druhy masa, včetně ryb, ořechy, semínka a oleje z nich vyráběné a v neposlední řadě i mléko a mléčné výrobky. Jen tak máte naději, že budete přijímat to maxim z celé škály potřebných vitamínů, minerálů a stopových prvků.
Na druhé straně potom stojí skupiny potravin, často velmi oblíbených, které však nemají skoro žádnou výživovou hodnotu a jsou pouze nositeli „prázdných kalorií“. Jedná se o bílou mouku, cukr, alkohol a nekvalitní tuky. Ty je z našeho jídelníčku žádoucí co nejvíce omezit.
„Obyčejné“ zdroje vitamínů
Tyto potraviny máte běžně doma a možná si ani neuvědomujete, jak jsou zdravé. Neprávem je opomíjíme, přitom jsou nositeli cenných vitamínů. Můžeme jmenovat základní čtveřici – mrkev, brambory, cibuli a zelí.
Řada teorií také dosvědčuje, že organismus je třeba v období podzimu a zimu „zahřát zevnitř“. Není tedy ideálnější doba pro konzumaci zeleninových a luštěninových polévek, než je sychravé podzimní a mrazivé zimní počasí. Luštěniny dodají tělu potřebné bílkoviny a zelenina zase vitamíny a vlákninu.
Mrkev
V mrkvi obsažený betakeroten se v organismu přeměňuje na důležitý vitamín A. Ten je nezbytný pro imunitní systém, pomáhá v boji proti patogenům a zlepšuje zrak. Dále mrkev obsahuje vitamín K důležitý pro srážení krve a hojení ran. Vláknina, podobně jako u ostatní zeleniny, podporuje trávení a slouží i jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva.
Brambory
Brambory mnozí z nás považují za docela obyčejnou „přílohu“, nicméně jde o zeleninu bohatou na vitamín C, B6 a draslík. Vitamín C považujeme za důležitý prvek pro správnou funkci imunitního systému, jež je potřeba zejména v období viróz a nachlazení. Jeho vysoký obsah bývá spojován zejména s citrusovým ovocem, avšak na brambory jako cenný zdroj vitamínu C nepomyslí každý. Nejvíce ho obsahují brambory nové. Draslík v bramborách obsažený je nezbytný pro činnost srdce a vláknina podporuje správné trávení.
Cibule
Za přírodní antibiotikum můžeme směle označit i cibuli. Proto bychom se jí rozhodně neměli vyhýbat. Obsahuje antioxidant quarcetin, který brzdí růst rakovinových buněk, má protizánětlivé, antibiotické a antivirové účinky. Jeho výhodou je, že odolává teplu, takže i tepelně upravená cibule nám dodá prospěšné látky.
Zelí ![](https://www.bumima.cz/wp-content/uploads/2016/12/zelí_1480937524-1-300x225.jpg)
Není snad známějšího zdroje vitamínu C, než je zelí. Proto si ho dopřávejte, ať již ve formě přílohy, salátu nebo třeba v polévkách. Obsahuje i vitamíny E, K, B a betakaroten. Jinými slovy je plné vitamínů, takže na něj rozhodně nezapomínejte.
Další zdroje vitamínů v podzimním období
Červená řepa![](https://www.bumima.cz/wp-content/uploads/2016/12/červená_řepa_1480937540-300x198.jpg)
Zelenina, jež v poslední době zažívá renesanci – to je červená řepa. Jde o velice zdravou zeleninu – obsahuje dostatek kyseliny listové a železa, jež jsou nezbytnou složkou pro krvetvorbu. Z dalších látek je to potom draslík, mangan, ale i bílkovina a vláknina. Konzumovat ji můžeme za syrova nebo vařenou, ideálním zpestřením našeho jídelníčku mohou být i saláty s obsahem červené řepy.
Dýně![](https://www.bumima.cz/wp-content/uploads/2016/12/dýně_1480937636-1-300x200.jpg)
Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. A nejde jen o krásnou podzimní dekoraci. Dýně obsahují velké množství vitamínu C, betakarotenu a vlákniny. Ideálním způsobem ke konzumaci může být výživná dýňová polévka.
Křen
I křen můžeme směle označit za nositele vitamínu C. Tím pádem je ideální pro posílení imunitního systému v podzimním sychravém počasí. Ideálně jako příloha, všem i v malém množství má příznivé účinky. Navíc má i dezinfekční účinky. Proto zkuste zapátrat a vyzkoušejte i nějaké netradiční recepty s křenem.
Vlašské ořechy![](https://www.bumima.cz/wp-content/uploads/2016/12/ořechy_1480937649-1-300x188.jpg)
Vlašské ořechy považujeme za symbol Vánoc, nicméně konzumovat je můžeme po celý rok. Našemu tělu totiž dodají celou řadu zdravých látek. Vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, železo, zinek, selen, omega-6 mastné kyseliny – a ve výsledku pak podporují činnost mozku, srdce, mají vliv na správný krevní tlak a působí protizánětlivě.