Dort k 1. narozeninám

Blíží se dlouho očekávaný den v kalendáři, který znamená první narozeniny Vašeho děťátka? Potom jistě přemýšlíte nad tím, jaký dort na oslavu zvolit.

Jak vybírat narozeninový dort?

Spousta rodičů si ho nechá vyrobit  na zakázku z cukrárny. V tom případě je dort profesionálně a bezchybně nazdobený, nechybí oblíbené postavičky z marcipánu nebo jméno z barevných písmen. Takový dort je vhodný především na krásné rodinné fotografie. Marcipán nebo fondán, který zastupuje velkou část dortu, není pro malé děti vůbec vhodný.

Zkuste si proto narozeninový dort pro nejmenší připravit sami doma. Překvapí Vás poměrně snadná výroba, kterou zvládne i začátečník, a navíc si pohlídáte všechny přidané suroviny. Děti do jednoho roku by se měly vyvarovat konzumaci tvarohu, smetany, citrusů a jiného exotického ovoce, kakaa, čokolády, ořechů a medu.

Prvními narozeninami je tato hranice překročena, čímž jsou potraviny sice povolené, jsou neškodné, ale nemělo by se to s nimi přehánět.

Jablečný nepečený dort

Tento dort je naprostou klasikou, který se nedělá jen dětem, ale i jako rychlý nedělní zákusek ke kávě.

Na 1 dortovou formu budete potřebovat:

  • 600g jablek
  • 6 lžic cukru
  • 2 vanilkové pudinky
  • dětské nebo cukrářské piškoty

Jablka okrájejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Vložte do hrnce, přidejte cukr, podlijte vodou a povařte do změknutí. Pudinky rozmíchejte ve sklence vody, přijdete k jablečnému pyré a krátce povařte. Dortovou formu včetně boků vyložte piškoty a na ně nalijte připravenou jablečnou směs. Připravený dort nechte ztuhnout a vychladit.

Dort můžete proložit více vrstvami piškotů, záleží na Vaší fantazii, velikosti formy a množství připravených surovin.

Hrnkový banánový dort

Tento dort zaujme nejen zdravými surovinami, ale i svou velikostí, který je přesně pro malého oslavence!

Na těsto budete potřebovat:

  • 4 nebo 5 zralých banánů
  • jablečnou přesnídávku
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • ¾ hrnku celozrnné špaldové mouky
  • ¾ hrnku ovesné mouky (nebo najemno namletých ovesných vloček)
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku skořice
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • sníh ze 2 bílků

a na krém:

  • 200g lučiny
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • asi polovinu dětské přesnídávky
  • ovoce na ozdobu

V míse smíchejte špaldovou i ovesnou mouku, jedlou sodu a skořici. Přidejte rozmačkané banány, přesnídávku, rozpuštěný kokosový olej a vanilkový extrakt. Nakonec do směsi lehce zapracujte sníh z bílků.

Hotové těsto nalijte do připravené formy (jedna větší nebo dvě menší – těsto by mělo  být vysoké alespoň 1 cm). Korpusy pečte při 180ºC asi 20 minut.

Upečené korpusy nechte vychladnout a pak z nich menší miskou vykrojte tři nebo čtyři kolečka. Na polevu vyšlehejte lučinu s přesnídávkou a vanilkou do nadýchaného krému.

Jednotlivá kolečka těsta potřete připraveným krémem a vrstvěte na sebe. Pomažte i boky a na záběr ozdobte drobným ovocem (borůvkami nebo malinami).

Piškotový dort s ovocem

Nadýchaný piškotový korpus, jemný tvarohový krém a ovoce, sen každého malého labužníka!

Na 1 dort (asi 10 porcí) si připravte:

  • 125g moučkového cukru
  • 125g polohrubé mouky
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 50ml oleje
  • 50ml vody
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 3 nebo 4 žloutky

a na náplň a ozdobu:

  • 500g tvarohu ve vaničce
  • 250ml smetany ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • 5 vrchovatých lžic moučkového cukru
  • 100g (1 balení) cukrářských piškotů
  • čiré dortové želé a ovoce

Žloutky vyšlehejte s cukrem a olejem, přidejte vanilku, vodu a promíchejte. Vyšlehanou vaječnou směs smíchejte s moukou a kypřícím práškem a nakonec jemně zapracujte vyšlehaný sníh z bílků. Dortovou formu vymažte, vyložte pečícím papírem a naplňte těstem.

V troubě předehřáté na 180ºC pečte asi 25 minut, zapíchnutím špejle během pečení zjistíte, zda je těsto hotové.

Smetanu vyšlehejte se ztužovačem, tvaroh s moučkovým cukrem a obě směsi smíchejte. Upečený korpus dvakrát rozkrojte, vzniknou Vám tři pláty. Spodní plát dejte na tác nebo ozdobný talíř (na kterém se dort bude servírovat), potřete tenkou vrstvou marmelády (zabrání vysušování těsta), třetinou tvarohového krému a ozdobte ovocem.

Přiložte prostřední plát těsta a postup zopakujte, přičemž jednotlivé druhy ovoce můžete obměňovat. Poslední (vrchní) plát potřete zavařeninou a krémem potřete i boky dortu.

Kolem dortu naskládejte přepůlené cukrářské piškoty – dort bude připomínat šarlotu, ale hlavně se hezky zpevní. Povrch dortu nazdobte ovocem a přelijte dortovým želé, které připravíte podle návodu na obalu. Vložte do ledničky a nechte vychladit a ztuhnout.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *