Dítě není vrcholový sportovec

Děti a sport – to je téměř každodenním tématem. Někdo tvrdí, že děti sportují málo, že místo pohybu věnují svůj čas počítači či mobilnímu telefonu. Avšak pokud své dítě budete od velmi útlého věku tlačit do velkého sportovního nasazení, tak to také není dobře.

Dítě se hýbat musí

Pravdou je, že je velice důležité, aby se děti věnovaly sportu respektive pohybu. Existují různé kroužky, kde mohou kluci hrát fotbal a děvčata cvičit tanečky či hrát volejbal a podobně. Samozřejmě, že jsou i kroužky pro smíšená družstva, kde se hry a cvičení střídají, což je tou nejlepší variantou, protože děti dokážou nejen společně komunikovat, ale také společně vyhrávat či prohrávat a naučí se veškeré míčové hry. Vzpomeňte si na své mladé časy, kdy jste si jako děti hrávali různé hry na ulici a jak rádi si čas od času zavzpomínáte.

Jistý pohyb je nutnost

Samozřejmě, že nikdo nechce rodiče nudit, aby své děti nudili proti jejich vůli do třech koníčků týdně. Ale jsou jisté dovednosti, které by dítě opravdu mělo zvládnout, protože když půjdou do první třídy, tak to po nich budou učitelé vyžadovat. Není nutné znát veškeré hry a cviky, ale jistý druh sportu či pohybu děti opravdu potřebují. Například mezi základní dovednosti z oblasti pohybu, které budou vaše děti předvést u zápisu, patří válení sudů, kotrmelec, skoky na jedné noze, chůzi po čáře, oblíbené a klasické skákání panáka a také vás může překvapit nějaké cvičení, kdy bude dítě náhle změnit směr či rytmus pohybu. Není toho málo, ale je to opravdový základ a každé zdravé dítě to musí bez obtíží zvládnout, a proto je důležité, aby se vaše děti aspoň trochu věnovaly nějakým sportovním aktivitám.

I se sportem to lze přehnat

Každopádně existují dva extrémy. Jedním je, když se dítě nehýbe vůbec a nedokáže udělat právě ani kotrmelec a tím druhým je, když dítě, které v útlém věku věnuje čas sportu až příliš. Většinou to bývá u dětí, z kterých chtějí jejich rodiče mít vrcholové sportovce, proto je dávají a různé sporty a tréninky od malička, aby se toho co nejvíce naučily. Avšak ani si neuvědomují, že jistým způsobem do toho své dítě tlačí, a tak se může stát, že se mu daný sport úplně zprotiví, navíc mnoho sportu může dětem i ublížit.

Sport k trvalé invaliditě

Někteří znají pořekadlo – sportem ku zdraví, ale mnozí si to upravili na známé sportem k trvalé invaliditě. A přestože je to poměrně nadsazené, tak u dětí tomu tak je. Pokud se dítě sportu či pohybu věnuje až příliš hodně, může to mít neblahý vliv na jejich zdraví. Rozhodně by se dítě mělo vyhnout posilovacím cvikům, doskokům, protože na jejich klouby je kladen velký nápor a pak dochází k jejich opotřebovanosti a někdy dokonce i k deformaci. Navíc ani není dobré, aby se dítě věnovalo výhradně jednomu sportu, protože musí být všestranné.

 

Každé dítě potřebuje sport, ale v úměrném množství. Nic se nemá zanedbávat, ale také se to nesmí přehánět.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *