Ušlechtilé orchideje

Správné pěstování orchidejí

Některým orchidejím svědčí více klidu a nižší teploty, jiné se zase chtějí vyhřívat na parapetu po celý rok. Každý druh orchidejí má zkrátka jiné nároky na světlo, teplo i vlhkost. Je dobré si vybrat takový druh orchideje, pro který máte vytvořené podmínky. Podle nároků na teplo se orchideje dělí na teplomilné, temperované a chladnomilné.

Teplomilné orchideje

V běžně vytápěných bytech se bude dařit odrůdě Phalaenopsis (neboli můrovec). Tato orchidej je vhodná pro pěstitele začátečníky, protože je nejvíce odolná. Dalším doporučovaným rodem je Vanda (například Vanda coerulea). Tyto rody orchidejí se řadí mezi teplomilné a pochází z tropických deštných lesů. Teplomilným orchidejím svědčí konstantní teplota kolem 20 stupňů, která na noc jen mírně poklesne. Na krátkou dobu se poperou i s vysokými teplotami nad třicet stupňů, ale výheň jim rozhodně nesvědčí – vždyť i ve své domovině tropických pralesů rostou na místech, kde jsou dobře chráněné před spalujícím sluncem.

Temperované orchideje

Do této skupiny patří druhy, které pocházejí z vyšších poloh tropů nebo oblastí vzdálenějších od rovníku. Spousta z nich ráda odpočívá formou zimního spánku. Patří zde například Oncidie, odrůdy Brassia, Kambria. Tyto orchideje mají poněkud náročnější požadavky na zimní podmínky, přičemž tyto nároky se ještě mohou u jednotlivých druhů lišit.  V zimě takové orchideje vyžadují teplotu kolem 12 – 18 stupňů, takže pro ně bude ideálním místem zimní zahrada.

Chladnomilné orchideje

Pocházejí z horských oblastí s mírným klimatem. V našich podmínkách se jim v létě bude dobře dařit venku, avšak neměly by být vystavované příliš vysokým teplotám. Na zimu je vhodné je umístit do skleníku či na nějakou chodbu, kde se teploty pohybují kolem 15 stupňů. Řeč je například o rodu Rossioglossum, orchideji Dendrobia.

 

Autor příspěvku: veronika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *