Pohyb pro miminka: plavání nebo masáže?

Než se pro plavání rozhodnete, je důležité si předem ujasnit, zda vše mimi plavat může. Mohou plavat děti s atopickým ekzémem i s nějakým psychomotorickým handicapem. Dalším důležitým krokem je volba správného kurzu, kam budete s miminkem docházet. Plavání můžete zahájit hned po zahojení pupečníku. Ve vaničkách v klubech poskytujících kojenecké plavání se plave již od dokončeného 2. měsíce. V plaveckých zařízeních určených pro kojence a batolata se plave od 6. měsíců a ve veřejném bazénu od 3 let.

Pořiďte miminku kojenecké plavečky, osušku a pro větší dítě župánek. Pro chodící děti kupte gumové botičky, které nekloužou. Potřebujete také tělové mléko, fén (některá zařízení je mají k dispozici).

Navštivte www.alianceplavani.cz. Najdete zde kluby, které jsou členy Aliance dětského plavání. To představuje záruku, že zde pracují odborně vyškolení pracovníci.

Vaše miminko potřebuje také hladit, mazlit. To si vzájemně užijete především u masáže, která nemusí mít pouze relaxační, ale zároveň i zdravotní účinek. Pravidelnými a správně vedenými masážemi můžete dokonce posílit imunitu vašeho miminka. A opět upevníte pouto mezi vámi. Co bude potřeba mít po ruce? Dětský olejíček, měkkou podložku, dva ručníky či osušky na zahřátí. Ideální je provádět masáž v době, kdy je vaše dítě dobře naladěné. Bývá to zhruba 30 minut po obědě nebo těsně po večerním koupání. V místnosti by mělo být kolem 25 stupňů. Sama si zahřejte ruce, naneste na ně masážní olej a jděte na věc. Začněte od hlavičky a obličeje. Pokračujte přes ramena, paže, hrudník a bříško. Nezapomeňte na nohy a chodidla. Pak otočte miminko na bříško a masírujte záda. Masáž ukončete tak, že obkroužíte rukama celé tělíčko a skončíte na patičkách. Během masáže s miminkem mluvte, zpívejte mu a říkejte, co právě děláte. Bude to zábava nejen pro miminko, ale i pro vás.

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *