Podle čeho vybrat sídlo pro firmu, aby byl výsledek co nejpřínosnější? Zkusíme porovnat 4 možnosti, které jsou k tomuto účelu u nás využívány nejčastěji

Podle čeho vybrat sídlo pro firmu, abyste hned na začátku nešlápli vedle? Proč je výsledek takového rozhodování pro váš byznys tak důležitý a co je nutné vzít v úvahu ještě před tím, než si definitivně zvolíte? Nabídneme vám dnes pár užitečných tipů, které mohou vaši volbu výrazně usnadnit. Obzvláště prospěšné vám můžou být v případě, že stojíte teprve na počátku vašeho podnikatelského snažení, kdy se zkušeností logicky nedostává a vhod přijde téměř jakákoliv dobře míněná rada.

Podle čeho vybrat sídlo pro firmu, má-li mít pro váš byznys skutečnou hodnotu?

Prvním krokem na cestě ke zřízení vašeho firemního sídla musí být to, že zvážíte, jaké prostory pro vaše podnikání budete potřebovat a zda se bez nich případně neobejdete docela. V případě, že je pro váš obor nějaká fyzická provozovna či reálná kancelář nutná, můžete sídlo vaší společnosti umístit tam a věc je vyřešena.

Pokud se však hodláte věnovat například nějaké poradenské činnosti, zprostředkování různých finančních produktů nebo jste kupříkladu IT odborník, pak se vám nabízí rovněž možnost využít služeb některého z poskytovatelů tzv. virtuálních kanceláří. V některých případech může k registraci firmy docela dobře posloužit i adresa vašeho trvalého bydliště a za určitých okolností se vyplatí uvažovat i o využití některého z daňových rájů. Při rozhodování je dobré vždy uvážit veškerá pro a proti, aby byl výsledek pro vaše podnikání maximálně přínosný. Dost na tom, že vám byznys ztrpčuje bezpočet kontrol a byrokratických překážek ze strany státu, tak proč si situaci komplikovat ještě nevhodně zvoleným sídlem vaší společnosti. Možností, mezi nimiž si můžete vybrat, je celkem dost a my si dnes přiblížíme hlavně ty, se kterými se lze u našich firem setkat nejčastěji.

 

Nejobvyklejší cestou jsou pronajaté prostory

Koupě či pronájem provozovny nebo kanceláře je u nás tou nejobvyklejší cestou, kterou se většina tuzemských společností vydává. Je to sice zpravidla věc finančně náročná a to zejména ve velkých městech, kde ceny nemovitostí dosáhly v posledních letech nebývalých výšek. Ale jak již bylo řečeno, pro řadu profesí jsou fyzické prostory nezbytností, tak proč jich zároveň nevyužít i ke zřízení oficiálního firemního sídla.

Téměř 13 tisíc našich společností sídlí v daňovém ráji

Popularita daňových rájů zaznamenává dlouhodobý a setrvalý pokles, který je způsoben zejména vytrvalou snahou některých zemí o to, co nejvíce tuto formu podnikání zkomplikovat či nejlépe úplně znemožnit. Přesto je v daňových rájích v současnosti stále ještě registrováno na 13 000 našich firem. Jestliže považujete „daňovou optimalizaci“ provedenou takovýmto způsobem za přijatelnou a úspora na daních je pro vás v byznysu prvořadá, pak nemáte moc o čem přemýšlet a vyberete si právě tuto variantu. Jen pozor v případě, že si snad budete chtít také sáhnout na nějakou státní zakázku. Nálepka firmy z daňového ráje by vám to mohla značně zkomplikovat!

Kde najdete daňový ráj?

BAHRAJN JERSEY MONGOLSKO
BARBADOS MACAO MONAKO
GRENADA MALTA LUCEMBURSKO
NAMIBIE LICHTENŠTEJNSKO PANAMA

Jedním z nejefektivnějších řešení je „virtuální kancelář“

Je to skutečně tak a všimlo si toho už cca 20 % našich společností, které si svoje sídlo zřídily právě u některého z poskytovatelů tohoto firemního servisu. Za nepatrné měsíční poplatky je takto možné získat sídlo společnosti a to rovnou na některé z prestižních adres, které jsou k těmto účelům zpravidla nabízeny. Doprovázeno je to obvykle i balíčkem doplňkových služeb, jejichž využitím se dají ušetřit podobně zajímavé částky, jako jsou ty, které podnikatel nemusí vydávat na nájem skutečné kanceláře. Efektivitu této varianty je tedy možné nalézt především v tom, že…

A) Ušetříte čas a peníze – Úspora času spočívá v tom, že se nemusíte zabývat každodenním chodem vaší kanceláře a ani shánět potřebný personál, což jistě při dnešní nízké míře nezaměstnanosti obzvlášť oceníte. Úspora peněz je také nezanedbatelná a pohybuje se i v desítkách tisíc měsíčně. Neplatíte totiž ani nájem, ani mzdu.

B) Získáte lukrativní adresu – Přínos je mnohdy tak zásadní, že je její získání často tou hlavní motivací pro zřízení firemního sídla právě ve virtuální kanceláři. „Dobrá adresa“ totiž dokáže výrazně přispět k budování image úspěšné a seriózní firmy, v důsledku čehož je pro podnikatele snadnější nejenom navazování nových obchodních styků, ale též získávání další klientely.

Podnikání z domova není pro každého, ale…

Ale za určitých okolností to může fungovat docela dobře. Sídlo společnosti na adrese vašeho trvalého bydliště bude v prvé řadě znamenat solidní úsporu na nájemném, toho si všimnete takřka okamžitě. Zřejmě oceníte i fakt, že vám odpadne pravidelné cestování „do práce“. Ale přesto je tu také jedno riziko. Spočívá v poněkud problematickém skloubení vašeho profesního života s tím rodinným a obzvláště komplikované je to tehdy, nemáte-li dostatek prostoru a tudíž i možnost striktně oddělit místnosti určené pro podnikání od těch vyhrazených čistě pro soukromý život váš a vaší rodiny. Jinak je to ale cesta vcelku schůdná a řada živnostníků si ji také pochvaluje. Rozhodnete-li se podnikat z domova, zřiďte tedy sídlo vaší firmy právě tam a „máte hotovo“.

Konečné rozhodnutí je na vás

Způsobů, kterými se lze se zřízením firemního sídla vypořádat, je tedy hned několik a záleží jen na vás a vašich možnostech, čemu dáte přednost. Limitujícím faktorem zde může být jak předmět vašeho podnikání, tak i finanční možnosti a snad ještě také vaše představy o tom, jakým směrem by se měl váš byznys do budoucna ubírat. Vše důkladně uvažte a jistě se rozhodnete správně.

Snad jsme vám dnes trochu napověděli, jakou cestou se vydat, aby vám vaše nové firemní sídlo bylo k užitku. Nebo byla naše snaha marná a nejste o nic chytřejší, než před tím? Co dalšího tedy potřebujete vědět?

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *