Očkování kojenců

Po roce 2010 se zrušilo povinné očkování proti TBC. Rozhodnutí, zda nechají své dítě naočkovat, je dnes pouze na rodičích. Řada z nich si klade otázku, zda je toto očkování opravdu nutné. Riziko nákazy tuberkulózou je u nás zatím velice malé. Pokud tedy není zdroj nákazy, to znamená člověk s otevřenou tuberkulózou, přímo v rodině nebo později třeba ve škole, je nakažení zatím téměř nulové. Než se povinné očkování proti TBC zrušilo, očkovali se novorozenci ještě v porodnici před propuštěním do domácí péče. Lepší je však u zdravého dítěte počkat až po 6. měsíci věku, tedy po třetí aplikaci hexavakcíny. Pokud své dítě necháte preventivně naočkovat, nic tím nezkazíte. V 10 letech ho nezapomeňte nechat přeočkovat.

Riziko pneumokokového zánětu středního ucha snižuje očkování Prevenarem nebo Synflorixem (ten je nyní hrazený pojišťovnou). Čím dříve se naočkuje, tím je efekt výraznější. Prevenar riziko snižuje asi o jednu třetinu. Také chrání proti zánětům plic, mozkových blan, sepsi a podobným závažným stavům.

Očkování proti chřipce je možné od 6 měsíců věku dítěte. Očkuje se proti třem chřipkovým virům, mezi nimiž jsou zahrnuty i částice „prasečího“ viru. Viry se vzájemně neovlivňují.

Očkování proti žloutence typu A se doporučuje až po ukončení základní vakcinace. V běžném prostředí se dítě nenakazí, zdrojem nákazy je znečištěná voda, odpadní vody nebo přímý kontakt. Očkování proti žloutence typu B je možné v kojeneckém věku kdykoli.

Očkování proti klíšťové encefalitidě se provádí nejčastěji od 1 roku věku dítěte. Lepší je lepší počkat po ukončení základní vakcinace, tedy po 2. roce věku.

Možná vám pediatr nabídl očkování proti planým neštovicím vakcínou Priorix Tetra. Jedná se o kombinovanou vakcínu proti spalničkám, zarděnkám, příušnicím a planým neštovicím. Ochrana proti nákaze planými neštovicemi je po vakcinaci 85 – 90 %. Pokud se rozhodnete proti planým neštovicím neočkovat, nabídne vám pediatr vakcínu Priorix, která je hrazená.

Veškeré podrobnosti ohledně očkování najdete v očkovacím kalendáři 2012 na http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=9422.

 

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *