Kojení: přirozené, ale ne vždy možné

Samozřejmou součástí návštěvy těhotenské poradny by mělo být i vyšetření prsů gynekologem, aby posoudil, zda jsou prsy na kojení připravené. A v případě, že máte tzv. ploché nebo vpáčené bradavky, zažal s vámi tuto situaci řešit. Z vlastní zkušenosti bohužel vím, že prohlídka prsů není běžnou záležitostí v těhotenských poradnách. A proto nic nepodceňujte a řeknete si o toto vyšetření samy ještě v době, než porodíte. Zachránit se dá mnoho.

Většina nezkušených maminek mi jistě potvrdí, že jejich představy o kojení se rozplynuly v prvních okamžicích po přiložení miminka k prsu jako pára nad hrncem. Řeknete si, co je na tom? Porodím, udělá se mi mléko, miminko přiložím k prsu a napapá se. Jenže realita tak jednoduchá vetšinou nebývá.

Pořiďte si kvalitní těhotenské oblečení

Nejprve se musí maminka seznámit s technikou a polohami kojení. Hlavní zásadou však je taková pozice, která je pohodlná jak pro matku tak dítě. Je důležité si zapamatovat, že přikládáme k prsu dítě, nikoli prs k dítěti. Matka by se neměla zbytečně dotýkat hlavičky ani tváře dítěte, aby se nerušil sací reflex. Mezi matkou a dítětem nesmí být žádná překážka, např. spodní ruka dítěte nebo uzel od zavinovačky. Matka nesmí odtahovat prs od nosu dítěte. Prsu se dotýká tvář, nos i brada dítěte. Brada dítěte je v prsu hluboce zabořená. Dítě nesmí křičet a kojení nesmí matku bolet.

Co je známkou správné vzájemné polohy matky a dítěte? Matka by měla být relaxovaná. Nic by ji nemělo bolet: bradavka, ramena, záda, ruce. Vypuzovací reflex by měl být funkční. Bradavka by neměla být poškozená ani oploštělá. Po kojení by měl být prs vyprázdněný. Dítě by nemělo špulit rty a neměly by mu vpadat tváře. Mělo by sát dlouhými doušky a nesrkat. Mělo by volně dýchat a být spokojené.

Jaké jsou základní polohy kojení? Poloha vleže, poloha vsedě, fotbalové držení a poloha tanečníka. Při poloze vleže leží matka i dítě na boku, matka má podloženou hlavu polštářem, v zádech je lehce prohnutá a dítě leží v ohbí paže. Při poloze vsedě leží hlava dítěte v ohbí paže matky, předloktí matky podpírá záda dítěti, prsty matky spočívají na zadečku nebo stehýnku dítěte a druhou rukou matka přidržuje prs, chodidla matky může podpírat stolička. Fotbalové držení je vhodné pro ženy s velkými prsy nebo plochými bradavkami nebo po císařském řezu. Dítě leží na předloktí matky, nožky dítěte jsou podél matčina boku. Poloha tanečníka je vhodná pro nedonošené děti nebo děti, které se špatně přisávají. Dítě leží matce na předloktí a ruka podpírá prs téže strany. Existují i další polohy, polohy pro kojení dvojčat a trojčat. Každá maminka si sama časem přijde na polohu, která je pro ni a její dítě nejvhodnější.

Kromě polohy při kojení je velmi důležitá technika kojení. Prs se musí správně držet. Prsty se nesmí dotýkat dvorce, prs je podpírán zespodu všemi prsty kromě palce, palec je položen vysoko nad dvorcem, tlak palce na prsní tkáň umožní napřímení bradavky. Prs musí být dítěti nabídnut tak, aby uchopilo nejen bradavku, ale co možná největší část dvorce.

Co je známkou správného přisátí dítěte k prsu? Známkou správného přisátí dítěte k prsu jsou široce otevřená ústa dítěte jako při zívání, většina dvorce je v ústech dítěte, více dvorce je vidět nad ústy než pod nimi, dolní ret je ohrnut ven, jazyk přesahuje dolní ret, tváře dítěte nevpadávají dovnitř, při sání se pohybují spánky i uši dítěte.

Jaké mohou být následky nesprávného kojení? Následkem nesprávného kojení mohou být bolestivé a poškozené bradavky, nalité prsy, snížená tvorba mléka, neprospívající a nespokojené dítě a nespokojená matka.

Při jakémkoli problému s kojením vám poradí hned v porodnici na oddělení pro matku a dítě. Po návratu z porodnice domů neváhejte kdykoli kontaktovat laktační poradkyni z vašeho okolí.

Autor příspěvku: admin

0 komentářů: „Kojení: přirozené, ale ne vždy možné

    Jitka Vávrovská

    (23.12.2013 - 11:34)

    Nabízím laktační poradenství v lokalitě Praha a Praha východ. Jsem certifikovaná laktační poradkyně. Pomáhám maminkám již v době před samotným porodem a i v následujících dnech po porodu. Více na http://www.chci-kojit.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *