Když dítě pláče

Jak dítě uklidnit? Utišit dítě můžeme jeho vyjmutím z postýlky a nosit ho v náruči. Matčina náruč dítě většinou uklidní. Pokud tomu tak není, zřejmě má dítě hlad. Uklidní ho matčino přiložení k prsu nebo lahvička s teplým mlékem. Pokud ani krmení nezabere, může být dítě neklidné kvůli tomu, že má plnou plenku. Když je dítě přebalené, nakrmené a stále nespokojené, každého napadne, zda jeho dítě není nemocné. Někdy nepomůže na zklidnění ani dudlík. Dítě jej odmítá a vystrkuje z úst. Pokud nejeví dítě známky nějaké nemoci, může jeho pláč způsobovat nadmuté bříško. Nadměrná plynatost se může objevit při nesprávné technice krmení, kdy dítě spolyká krom mléka i vzduch. Zvláště při krmení z lahvičky, která má špatný sklon, může dítě polykat s potravou větší množství vzduchu a to se může projevit zvýšenou plynatostí. Na prdíky dítěti může pomoci teplý obklad na bříško (nahřívací polštářek) nebo tzv. rektální rourka zavedená do zadečku. Tuto rourku lze koupit v lékárně nebo zdravotnických potřebách a za použití mastičky ji doma dítěti zavést. Jinou možností jak ulevit od bolavého bříška může být koupě přípravku, který se dítěti nakape do lahvičky před každým krmením. Můžeme dítěti také ulevit masáží bříška vhodnou mastičkou. Dále je dobré zjistit, zda dítě nemá teplotu. Zvýšená teplota může být projevem nějaké počínající infekce.

U  starších kojenců může být příčinou neklidu rostoucí zoubek, který může také teplotu vyvolat. Příčinou neobvyklého pláče může být uskřinutá kýla, i nějaká zlomenina. Kosti kojence jsou velmi křehké a hrozí tak jejich snadné poranění. Všímejte si vždy u dítěte jeho pohybové aktivity, rukou i nožiček.

Co tedy dělat, když vaše dítě pláče a nezabere nic z výše uvedeného? Nezapomeňte na to, že pláč je základním projevem dítěte v počátcích jeho života. A to, že díte nějakou dobu za den prokřičí, je vlastně normální.

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *