Jak vybavit dětský pokoj pro miminko – Jaký vybrat nábytek

Protože nám chodí opravdu mnoho dotazů, jak se jmenuje sestava nábytku na hlavním obrázku, tak tím začneme a je to Noly 2 – měla by být dostupná zde. Výhodou je výběr barvy (malina / modrá) a možnost dokoupit psací stůl a větší postel ve stejném motivu, jak děťátko poroste. A nyní již k článku. 🙂

Narození potomka, obzvlášť pokud je to váš první je jednou z nejdůležitějších událostí v životě. Plánování pokojíčku je potom krásná kratochvíle a abyste na nic nezapomněly, sepsali jsme vše na co je třeba při pořizování nábytku do dětského pokojíčku potřeba.

V první řadě ale jedno zamyšlení – Zařízení pokoje novorozené miminko vůbec nezajímá. Stačí mu postýlka, ohrádka a podložka na hraní. V prvních 12 měsících života se vyvíjí miminko razantním způsobem. Jak duševně, tak i tělesně. První 3 měsíce miminko udržuje kontakt s okolím především prostřednictvím zraku. Fixují dobře velké předměty na blízko, na dálku je to horší, ale postupně se to také naučí. Později začne osahávat a strkat do pusy, co se mu dostane do ruky. Na roce je schopné lézt, někdy i chodí.

Dětský pokoj pro malé děti by měl mít odpovídající estetický vzhled. Především však musí být funkční. V prvních letech života by měl být pokoj pohodlný a praktický. Důležitá je také barevnost pokoje. Výrazné základní barvy a silné kontrasty dítěti napomáhají vytvořit si rozlišovací schopnosti vidění. A miminka barvy milují. Ať už zvolíte jakékoli barvy, měli byste se vyvarovat barvám tmavým. Pokud uvažujete o tapetě, zvolte raději latexovou barvu. Tapeta je lapač prachu. Latexové barvy se dají  snadno čistit, rychle schnou a pach po barvě je za několik dní pryč.

Můžete vybírat jednotlivé díly nábytku a ty si k sobě sladit a nebo se dá pořídit kompletní dětský pokojíček, i v cenách 10-20 tisíc, kde k sobě barevně ladí vše. Většinou máme zažité, že kluci mají modrou, holčičky růžovou a nebo neutrální zelená, ale fantazii se meze nekladou, je to jen na vás.

Všechny dětské pokojíčky zde

Celoplošné koberce nelze do dětského pokoje doporučit. Usazuje se v nich prach a roztoči, nehledě na zbytky jídla, které kolem sebe děti zanechávají. Vhodná je hladká podlahová krytina, jakou je laminát, parkety, kámen nebo dlažba. Děti tráví většinu času na zemi. Vhodné jsou drobné koberečky a kusové koberce a polštáře, které se dají kdykoli vyprat. Nebudou vás tak muset trápit ty drobné nehody, které se občas stanou.

Tvůrčí přístup k úpravě dětského pokoje vyžaduje fantazii a flexibilitu. Děti rostou často rychleji, než je rodičům milé, a právě tak se mění i jejich zájmy a záliby. Snažte se držet s těmito proměnami krok. Vždyť vaše dítě se má ve svém pokoji zdržovat rádo, být tam spokojené a cítit se v něm bezpečně.

Soupis potřebného nábytku pro dětský pokojíček

Prakticky nic není nezbytné, vše se dá nahradit, ale pokud si chcete odškrtat co již máte nebo nemáte, tak zde je seznam toho čím lze pokoj pro miminko vybavit:

  • dětská postýlka
  • přebalovací pult
  • kolébka
  • ohradka
  • dětské skříňky a poličky
  • dětský koberec

Základním vybavením pokoje pro miminko je dětská postýlka. Přesto však brzy začnete zastavovat tento pokoj komodami, šatníky, truhlou a dalšími věcmi na ukládání hraček. Jak zařídit takovýto pokoj? Máte dvě možnosti: jakmile dítě povyroste, pokaždé koupit nový nábytek odpovídající jeho věku, nebo hned zpočátku koupit takový, který s ním poroste. Takový nábytek bývá poněkud dražší, ale z dlouhodobého hlediska se určitě vyplatí. Lze koupit dětskou kolébku, která se dá změnit na postýlku, dětské sedačky s přestavitelnou velikostí a přenosné vany, které se později změní na úložné prostory pro oděvy. Police a komody se do velikosti těžko změní. Bude se ale teenager radovat z komody v dětském stylu? Dětský nábytek proto kupujte tak, aby se dal v průběhu času snadno nově uspořádat nebo rozšířit. Pojďme se na jednotlivé kousky nábytku podívat podrobněji.

Dětská postýlka a kolébka

36999-moderni-detska-postylka-viola-se-zabranami
zdroj obrázku http://www.mt-nabytek.cz/36999-moderni-detska-postylka-viola-se-zabranami.htm
zdroj obrázku http://www.mt-nabytek.cz/37408-pojizdna-kolebka-pro-miminka-anabel.htm

Když si to shrneme, nejdůležitější je dětská postýlka, té může předcházet kolébka. Zatímco kolébka vydrží jen prvních pár měsíců a je to jen takový romantický a krásný doplněk, postýlku dítě užije 2-3 roky. Vyberte si nejlépe takovou, kde lze posunovat dno. Nejvýše ji dáte při narození, abyste se nemuseli tolik sklánět a postupně, jak si dítě začne sedat a stát, dáte dno níže. Někteří lumpíci se ovšem nenechají odradit a dokáží ohrazení překonat. To je signál k tomu, že je třeba pořídit opravdovou postel.

Přebalovací pult

36978-komoda-viola-s-prebalovacim-pultem
zdroj obrázku http://www.mt-nabytek.cz/36978-komoda-viola-s-prebalovacim-pultem.htm

Dalším vhodným doplňkem je přebalovací pult, což je v podstatě vyvýšená skříňka, která má nahoře zarážky, aby miminko nespadlo. Toto ale není nezbytný kousek nábytku, mimčo můžete úplně stejně přebalit na zemi a máte 100% jistotu, že vám nespadne.

Dětské skříňky a poličky

11775-kombinovana-satni-skrin-bambi-8
zdroj obrázku http://www.mt-nabytek.cz/11775-kombinovana-satni-skrin-bambi-8.htm

Vybírejte stabilní, třeba i s možností přimontovat ke zdi, aby je vaše děťátko nemohlo převrhnout. Časem oceníte skříňky, které mají zpomalené zavírání dvířek. Děti samozřejmě všechny zvuky fascinují a pokud zjistí, že dvířka udělají ránu, tak jich za den uslyšíte i několik set.

Ještě jedna poznámka ke skříňkám a poličkám, kupte si takové, které jsou dostatečně vysoké, aby děti odradily na ně lézt.

Ohrádka

Prvních pár měsíců vám určitě dokáže usnadnit život. Máte jistotu, že miminko je přesně tam kde jste ho položily a zároveň se mimčo nemačká v postýlce, ale má mnohem více prostoru ke zkoumání. Po pár měsících ale má již dítě tolik rozumu, že vám dá najevo, zda o ohrádku stojí nebo ne a věřte, že se s ním nebudete chtít dostat do křížku.

Shrnutí

Hlavně nezapomeňte, že pokojíček vybíráte proto, aby se v něm miminku líbilo a aby se líbil vám. Hlavní je postýlka a to ostatní je už jen pro parádu. 🙂

obrázky čerpány z www.mt-nabytek.cz, ale protože ten již nefunguje, tak zkuste HezkyNabytek.cz

VYBRAT POKOJÍČEK

Autor příspěvku: vbartos

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *