Istanbul – město dvou kontinentů

Název města se v průběhu historie měnil: Byzantion, Konstantinopol, Cařihrad až po dnešní Istanbul.  Město bylo vždy mixem Východu a Západu, rozkládá se totiž na dvou kontinentech – v Asii i v Evropě. Většina památek a také historické centrum leží v evropské části města.

Co byste rozhodně neměli v Istanbulu vynechat…

Palác TopkapiTopkapi Sarayi

Staré město je doslova nabyté pohádkovými památkami. Mezi ty nepřehlédnutelné patří sultánský palác Topkapi na břehu Bosporu, vybudovaný z červených pálených cihel. Palác byl sultánovou rezidencí a centrem celé říše do roku 1839. Na ploše 700 000 metrů čtverečních Vás ohromí nashromážděné poklady jako vzácné vázy, diamanty, malby, sošky, miniatury apod. Vstup činí v přepočtu okolo 250 Kč.

Chrám Boží moudrosti – Aya Sofya

Hned naproti Sultánskému paláci stojí kdysi největší kostel na světě – Hagia Sophia. Chrám leží v zátoce Zlatý roh, v 5. století jej dal postavit císař Justinián. Tisíc let sloužil jako kostel pro ortodoxní křesťany, poté byl prohlášen za mešitu a nyní je zde Národní turecké muzeum. Kupole chrámu Hagia Sophia se tyčí do výšky 56 metrů. Za vstup zaplatíte v přepočtu asi 250 Kč.

Modrá mešitaSultanahmet Camii

Modrá mešita je jedním z nejznámějších symbolů Istanbulu a zároveň největší mešitou na světě. Najdete ji pouhé dvě ulice od muzea. Mešita má šest minaretů. Pověst vypráví o tom, že do jednoho minaretu zazdil sultán Ahmet I. truhlici s pokladem. Mešita dostala své přízvisko kvůli modrým fajánsovaným kachličkám, kterým je zde více než 20 tisíc. Vstup do mešity je zdarma.

Archeologické muzeum

Mezi nejznámější exponáty muzea patří socha Alexandra Velikého či sarkofág z roku 310 př. n. l.

Konstantinův sloup (Čemberlitaš)

Jedná se o vůbec nejstarší stavbu Istanbulu. Byl vybudován roku 330 při příležitosti povýšení Byzantionu na hlavní město říše římské.

Sulejmanova mešita

Byla postavena za vlády Sülejmana Překrásného. Jelikož se nachází na jednom z istanbulských kopců, je dobře viditelná a stala se dominantou města. Mešita se skládá z celkem 4 minaretů a 10 balkónů, což symbolizuje, že Sülejman byl desátým osmanským sultánem a čtvrtým padišáhem od dobytí města.

Turecké lázně

Při návštěvě Istanbulu se určitě zastavte u starých tureckých lázní Cagaloglu Hamami. Tato úžasná stavba z mramoru pochází z 19. století. Pokud najdete pěkné lázně, vyzkoušejte tureckou lázeňskou proceduru na vlastní kůži!

Turecké bazary

Ať už plánujete či neplánujete koupit nějaké suvenýry, navštivte Velký bazar (Kapali Carsi). Je to v podstatě městečko propletené úzkými uličkami, v nichž se tísní stánek vedle stánku. V zastřešeném prostoru najdete několik tisíc krámků a obchůdků. Kromě Velkého bazaru můžete navštívit i jiné bazary, například Egyptský bazar na břehu Bosporu či Knižní bazar. Na bazarech seženete takřka všechno, ale dejte si pozor na „pravé“ výrobky.

Autor příspěvku: veronika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *