Horečka v dětském věku

Horečka je z 90% případů způsobená virovou nebo bakteriální infekcí. U virových infekcí většinou netrvá déle než 3 dny. Může být také vyvolána očkováním. Horečka se nejčastěji objevuje u akutních infekcí dýchacích cest (zánět nosohltanu, angína, chřipka, zánět vedlejších nosních dutin a průdušek, zápal plic), akutních infekcí močových cest (zánět ledvin a močových cest) a akutních infekcí trávicího ústrojí (zvracení a průjem).

Dítě s horečkou musí mít klid na lůžku. Je třeba, aby dostávalo zvýšený objem vlažných nebo studených tekutin (sladký čaj, ovocné šťávy, u předškoláků a školních dětí i minerální voda). Při zvracení podáváme studený a sladký čaj po lžičkách. Jídlo by mělo být lehce stravitelné. Dbáme na základní hygienické návyky a podle potřeby vyměňujeme osobní a ložní prádlo. Dítě s horečkou vyžaduje trvalý dohled dospělého.

Při horečce se podávají léky snižující vysokou tělesnou. Pro děti do 6 let je nejvhodnější sirup (ibuprofen, paracetamol), u kojenců a batolat se používají také čípky. Starší děti užívají tablety a dražé. Vše je vhodné zapít alespoň 100 ml čaje či šťávy. Pokud dítě zvrací, je nutné použít čípky. Po zavedení čípku přidržíme půlky zadečku asi 2 minuty, aby čípek zůstal v místě podání.

Trvá-li horečka u kojence déle než 1 den a u starších dětí 3 dny, měli by se rodiče poradit s praktickým lékařem. Vyhledat neodkladně lékařskou pomoc je nutné u kojenců v prvním půlroce života, při teplotě vyšší než 39,5 °C v podpaží a 40°C v konečníku, při změně chování dítěte, při změně prokrvení kůže, při křečích a silných bolestech hlavy, bolestech břicha a při bolestivém a častém močení. Léky proti horečce je nutné dítěti podat ještě před návštěvou lékaře. Na vyšetření je vhodné vzít s sebou vzorek čerstvé moči. Při velmi vysoké horečce je možné střídat podání ibuprofenu a paracetamolu po 3 hodinách.

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *