Děti a kapesné

Kapesné – ano či ne?

Kapesné je dilema, které řeší hodně rodičů. Je vůbec kapesné nutné? Většina odborníků se shoduje na tom, že dávat dětem kapesné je dobré. Kapesné totiž neslouží jenom k tomu, aby si děti mohly něco koupit, ale díky vlastním penězům se mohou naučit hospodařit.

Kapesné jako výchovný prostředek

Kapesné pomáhá dětem pochopit hodnotu peněz  a podle toho s nimi i nakládat. Otázkou však zůstává, v jakém věku s kapesným začít a kolik peněz jim poskytovat. V dnešní době je celkem obvyklé, že už i malé děti dostávají určitý finanční obnos. Rozhodně by to ale neměly být velké částky, protože jinak by si dítě hodnoty peněz nevážilo.

Kdy s kapesným začít a kolik dávat

S kapesným se obecně doporučuje začít s nástupem dětí do školy. Měly by to být menší částky, za které si dítě může koupit něco k snědku a menší pomůcky pro osobní potřebu a do školy.

Starší děti přirozeně potřebují více peněz a na to bychom neměli zapomínat. Výše kapesného by se měla odvíjet od toho, co všechno si z něj dítě musí zaplatit. Není tedy kapesné jako kapesné.

Pokud dáte dítěti kupříkladu peníze na jízdné, stravu, mobil, školní pomůcky a všechny potřebné věci, kapesné už nemusí být tak vysoké. Někteří rodiče to zase řeší tak, že dají dítěti jednorázovou částku, aby si z ní vše uhradilo samo a ze zbylých peněz si může koupit, co bude chtít. Výše kapesného u jednotlivých rodin se tedy může značně lišit.

Zohledněte výši kapesného u ostatních dětí

I když každá domácnost se pohybuje v jiných finančních možnostech, měli byste do jisté míry vzít v úvahu i výši kapesného u ostatních dětí, se kterými se Vaše ratolest stýká. Pokud budou ostatní dostávat o dost více než Vaše dítě, může se snadno stát terčem posměchu. Na druhou stranu, když bude Vaše dítě dostávat největší kapesné ze všech, může se začít povyšovat a vychloubat.

Autor příspěvku: veronika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *