Vybíráme kočárek (2. část)

V předchozím díle našeho seriálu jsme se věnovali těm nejdůležitějším kritériím, podle kterých kočárek vybírat. V tomto díle představíme další nároky na funkčnost, které se vyplatí při výběru kočárku sledovat.

Hmotnost kočárku

Z hlediska ovladatelnosti kočárku je samozřejmě lepší, pokud je kočárek lehký – nízká váha je však mnohdy vykoupena omezením v některých jiných parametrech, například menší stabilitou nebo podvozkem, který zvládne jen lehký terén.

Pokud patříte k ženám, jejichž hmotnost je spíše nízká, bude pro vás toto kritérium klíčové. Průměrný hluboký kočárek váží bez dítěte okolo 10 kil, vážíte-li 50 kilo, potlačíte zhruba třetinu své váhy, a jak bude dítě růst, bude poměr ještě větší.

Zkoušet ovladatelnost kočárku v obchodě je něco jiného než s ním manévrovat s dítětem. Pokud máte tu možnost, vyzkoušejte si ovladatelnost kočárku někoho, koho znáte – během půl hodiny snadno zjistíte, zda vám něco nevyhovuje.

Skládání kočárku

Pokud počítáte s tím, že budete cestovat autem a kočárek převážet (například proto, že nést 9kilové dítě v autosedačce znamená nést zhruba 14 kilo na jednom předloktí), vyzkoušejte si, jak se skládá a zda ho uzvednete ho potřebné výšky, abyste ho dali do kufru vašeho vozu. To, že tento krok zvládne tatínek, neznamená, že to pro ženu nebude problém.

Zároveň také vyzkoušejte, zda se vám do kufru auta vejde, optimální pro převoz kočárku jsou vozy v kombi úpravě, kde nemusíte kočárek zvedat tak vysoko jako u limuzín nebo sedanů.

Korba pro i proti směru jízdy

Výhodou kočárku nesporně je, pokud je možné otáčet korbu pro i proti směru jízdy. Miminko bude samozřejmě chtít sledovat hlavně vás, ale větší dítě už zajímá okolní svět a sedačka proti směru jízdy mu nemusí vyhovovat.

Rukojeť

Proč je rukojeť důležitá? Ocenit na ní můžete dvě funkce: výškovou nastavitelnost a možnost sklopení nebo zkrácení rukojeti.

Zkrácení (sklopení) rukojeti oceníte v případě, že budete s kočárkem jezdit výtahem – do mnohých nových typů výtahů se s vytaženou rukojetí zkrátka nevejdete.

Výškově nastavitelnou rukojeť ocení nestejně velcí rodiče – pokud předpokládáte, že s kočárkem budete jezdit oba a máte mezi sebou výškový rozdíl větší než 10 cm, je výškově nastavitelná rukojeť nutností.

Možnost houpání

Řada moderních kočárků není stavěna na to, aby se v nich dítě „houpalo“, protože houpavým pohybem dochází k poškozování konstrukce.

Existují však kočárky, které tuto možnost mají, anebo mají dokonce hlubokou korbu s integrovaným podstavcem, kterým opřete korbu o zem a jednoduše rozhoupete – korba pak funguje jako kolíbka (dítě v ní velmi snadno usne). Toto řešení je vhodné například na zahrady nebo tehdy, když cestujete s dítětem daleko a chcete ho dát přes den spinkat – korbičku přenesete a dítě v ní uložíte. Představa, že ponesete korbičku s dítětem do 3. patra, reálná samozřejmě není, i když výrobce možnost přenášení deklaruje.

Vložná taška

Bydlíte-li v bytě nebo v domě, kde kočárek necháte v garáži, v kočárkovně a s dítětem půjdete do bytu po schodech nebo jakoukoli delší trasu, je pro vás kočárek s vložnou taškou nejefektivnějším řešením. Proč? Protože malé miminko často v kočárku spinká déle, než jste plánovali, a nechcete-li ho budit, jednoduše ho i s taškou přenesete do bytu a necháte dospat. A pokud nespí, má pro vás vložná taška také benefity – brát do schodů do 2. patra dítě v náručí, nákup z kočárku a přebalovací tašku je nereálné.

Vnitřní rozměr korby

Řada novopečených rodičů vybírá kočárek podle hmotnosti, skladnosti, jednoduchosti ovládání, ale zapomíná na parametry, které jsou zásadní pro optimální vývoj a dostatečný komfort jejich miminka. Jedním z těchto parametrů je vnitřní rozměr korby.

Proč je tento rozměr tak důležitý? Pokud budete svému dítěti zajišťovat optimální podmínky pro motorický vývoj, nebudete ho posazovat ani jinak vertikalizovat (nosit ve vzpřímené poloze, podkládat polštáři, opírat o sebe, když sedíte apod.), je třeba počítat s tím, že se samo posadí okolo 9. měsíce věku, možná i déle – teprve tehdy byste měli začít používat sportovní verzi kočárku. Proč? Protože dítě, které samo s nataženýma nohama bez opory nesedí, nemá dostatečně vyvinuté svalstvo zad na to, aby sedělo. Pokud ho posadíte dříve, riskujete budoucí skoliózu, otočení hlavičky do strany apod.

Devítiměsíční dítě přitom měří úctyhodných 70 cm (velikost oblečení v tomto věku je cca 74, ale spíše s rezervou 80) a korbička s délkou okolo 74 cm a šířkou 32 cm mu příliš pohodlí nepřinese. Navíc pokud máte miminko narozené na jaře, bude samostatně sedět v době, kdy bude mít vrstvy teplého oblečení a pravděpodobně i fusak. Řada rodičů toto dilema řeší předčasným nasazením sportovní korbičky, čímž ovšem správnému vývoji dítěte rozhodně neprospěje.

Pro úplnost dodejme, že na trhu existují kočárky s vnitřní délkou korby od cca 70 do 85 cm.

Komfort pro miminko

Vašemu miminku bude lhostejné, zda budete mít kočárek v italském designu nebo spíše v klasickém stylu. Potřebuje mít dostatečný prostor a komfort – potřebuje být v zimě chráněno od deště, sněhu a větru, v létě ocení odvětrávání korbičky a možnost pozorovat okolí, i když ještě nesedí.

To je právě jeden z důvodů, proč začne řada rodičů své dítě předčasně posazovat – uvědomí si, že se jejich 8měsíční dítě vleže na zádech nudí. Na tyto případy je vhodné myslet předem a pořídit takový kočárek, v němž má dítě možnost ležet (připoutané) na bříšku a s hlavou v přirozené poloze (nikoli nepřirozeně zvednutou nad okraj korby, kterou nelze nijak stáhnout) pozorovat okolní dění. Hledejte takový kočár, který vyhovuje i potřebám starších, ale zároveň nesedících miminek.

V posledním díle tohoto seriálu se zaměříme na parametry související s kvalitou a bezpečností kočárků. Na samotný závěr přineseme jednoduchý návod, jak při výběru kočárku zcela konkrétně postupovat.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *