Vlak, auto, letadlo: Co bude pro vaše malé cestovatele nejlepší volba?

 

AUTO: Jistě vás napadne, že jet vlastním autem bude nejpohodlnější. Nicméně, pokud pojede jen jeden řidič, po několika hodinách se unaví. Benzín a dálniční poplatky nejsou dnes levnou záležitostí. Před cestou je nutné nechat auto prohlédnout v servisu. Potřebujete mezinárodní řidičský průkaz vydaný po roce 2008. Na cesty je nutné mít auto vybavené klimatizací. Nastudujte si pravidla silničního provozu země, do které míříte. Pořiďte si kvalitní navigaci s aktualizovaným softwarem. Auto vám umožní zastavit, kde chcete, můžete se vrátit kdykoli zpět. Také nejste limitovaní tíhou zavazadel jako je tomu při cestování letadlem.

LETADLO: Letadlo je rychlé, bezpečné a pro malé děti zábavné. Děti by měly cestovat úplně zdravé, do 2 let nemají nárok na vlastní sedadlo. Je nutné si zjistit, co z bezpečnostních důvodu je a není možné vzít si na palubu. Většinou jsou povoleny jen věci v originálním balení. Některé letecké společnosti vás vybaví tzv. baby kitem. Jde o balíček s jednorázovými plenami, chrastítkem atd. Pokud cestujete s kočárkem, dítě v něm může být do chvíle těsně před odletem. Golfky mohou i na palubu. Nechcete svůj kočárek brát s sebou? Na letišti vám ho zdarma půjčí a využívat ho můžete až do doby nástupu do letadla. Letiště má také zázemí pro děti. Většinou v prostorách tranzitů, kde budete mít klid na přebalení, kojení i prostor pro hraní s dětmi.

VLAK: Pojedete vlakem? Dopřejete tak svým dětem téměř zapomenutou romantiku vašeho dětství. Na rozdíl od autobusu má vlak tu výhodu, že se mohou děti za jízdy proběhnout, odskočit si na WC, najíst se v jídelním voze. Vlaky, které jezdí na delší vzdálenosti bývají i vybaveny na toaletách přebalovacími pulty. V běžných vlacích nebývá WC příliš kvalitní, tudíž pro použití malými dětmi není vhodné. Klimatizace funguje zřídka, místenky jsou za příplatek a České dráhy mívají často zpoždění.

AUTOBUS: A co jízda autobusem? V porovnání s vlakovou přepravou vyjde podstatně levněji. Baví děti, které již rády pozorují ubíhající krajinu za oknem. Zábavou může být i přestávka u benzínové pumpy. Každá pauza se vám může prodražit. O pamlsky a jiná lákadla pro děti u benzínek není nouze. Na cestu autobusem zapomeňte, pokud se chystáte k moři s dítětem zhruba do 3 let. Pokud s batoletem jedete autobusem, musí být vybaven klimatizací a toaletou. Zastávky se přizpůsobují řidiči, ne vaší ratolesti a většinou se v autobuse nevyspíte ani vy, ani dítě.

Nasadili jsme vám brouka do hlavy? Jaký druh přepravy nakonec zvolíte, záleží stejně pouze na vás. Nezapomeňte, že každý dopravní prostředek má své pro a proti. A v každém z nich zažije vaše dítě jiné dobrodružství. Šťastnou cestu!

Autor příspěvku: lucied

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *