Rodiče pozor, blíží se vysvědčení

Každý rok je to stejné, konec června znamená nejen začátek prázdnin, ale hlavně předávání vysvědčení. Je spousta žáků, které se na vysvědčení těší, zejména jsou to ti, kteří vědí, že budou mít dobré známky a za ně dostanou odměnu. Avšak jsou i děti, které vysvědčení ani nechtějí.

Dobré známky zaslouží odměnu

V případě, že vám dítě domů donese dobré známky na vysvědčení je to určitě velká radost. Pravdou je, že je dost rodičů, kteří to berou jako samozřejmost, což je rozhodně špatně, protože dobré známky znamenají, že dítě muselo věcem do školy obětovat spoustu času a trpělivosti, což zaslouží odměnu, abyste dítě motivovali na další rok. Nemusíte kupovat nějaké velké dárky, mnohdy stačí, když dítě pozvete do cukrárny či na večeři anebo na nějaký pěkný výlet.

Špatné známky nechceme vidět

Je velké množství dětí, které také donesou domů špatné známky. Otázkou je, co si máme představit jako špatnou známku na vysvědčení. To se odvíjí jak od třídy, kterou dítě navštěvuje, tak také od jeho schopnostech. Rozhodně nemůžete trestat dítě za něco, za co nemůže, tedy například pokud mu nepůjde matematika, stále ji doma trénuje anebo chodí na doučování, a přesto dostane třeba čtverku, tak je jednoznačné, že tento předmět mu nejde a zřejmě nikdy nepůjde, protože k němu nemá vlohy. Něco jiného je to u předmětu, jako je dějepis, protože tam to všechno závisí jen na učení, takže jej zvládne úplně každý. Každopádně je velice těžké dítě odsuzovat a trestat za známky. Ovšem v případě, že vám dítě domů donese čtverky od vrchu až dolů a vy víte, že učení moc nedalo, tak byste určitě nějaký trest zvolit měli.

Originál či kopie?

Někteří žáci se bojí toho, že budou doma potrestání za špatné známky na vysvědčení, a tak vymýšlejí různé cesty, jak se trestu vyhnout. A díky dnešním technologiím dokonce dokážou udělat poměrně věrné kopie vysvědčení a to velice jednoduše. A proto je někdy těžké odhalit, jestli právě vaše dítě má krásné známky či nikoliv. V této situaci je nejlepší sledovat známky po celý rok, protože podle nich můžete sami vyhodnotit či si spočítat průměr známek, které by měly vyjít na vysvědčení a vy budete mít jistotu, že vás dítě nepodvedlo.

Horší vysvědčení, než čekáte?

Když známky opravdu poctivě kontrolujete po celý rok, tak si dokážete udělat aspoň předběžnou představu toho, co vaše dítě bude mít na vysvědčení. Avšak někdy se může stát, že najdete výrazný rozdíl, i když vaše dítě nic nezfalšovalo, zejména pokud dostane horší známku, než která mu vychází. Pravdou je, že se to běžně nestává, ale klidně vás to může potkat. Někteří učitelé si mohou zasednout na své žáky. V takovém případě by bylo dobré, abyste školu navštívili a s danou učitelkou si rozumně popovídali, protože známky mohou ovlivnit i postup na další školu a podobně.

Vysvědčení, pro někoho radostné ukončení školního roku, pro jiné noční můra, avšak je to nezbytná věc při vzdělání, kterou nelze přehlížet.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *