Karbenátky trochu jinak

Šťavnatý karbenátek vonící česnekem a majoránkou, k tomu nadýchaná bramborová kaše přelitá máslem a osvěžující zeleninový salát. Tak přesně tak si mnozí z nás představují buď dokonalou variantu nedělního oběda, nebo naopak odstrašující vzpomínku na školní jídelnu.

Dnes si však představíme recepty, které jsou nejenom levné a rychlé, ale navíc neotřelé a nesmírně chutné. Celá Vaše rodina bude nadšená.

Kapustové karbenátky

Nepříliš oblíbená zelenina získá díky tomuto zpracování nejednoho příznivce!

Pro 4 – 6 osob budete potřebovat:

  • středně velkou kapustu
  • 4 rohlíky
  • 150 ml mléka
  • cibuli
  • 20 g másla
  • 2 vejce
  • 100 g vařeného uzeného masa
  • 150 g strouhanky
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Kapustu uvařte v osolené vodě doměkka, nechte okapat a poté nadrobno nasekejte. Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky a namočte do mléka.

Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na troše oleje. V míse smíchejte kapustu, rohlíky, orestovanou cibulku, rozpuštěné máslo, vejce a nadrobno nakrájené uzené maso a těsto zahustěte strouhankou. Směs osolte a okořeňte čerstvě mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.

Namočenou rukou tvarujte karbenátky, které obalujte ve strouhance a smažte na pánvi dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší a zeleným salátem.

Tuňákové karbenátky

Pro milovníky rychlých a zdravých večeří je tato varianta tou pravou volbou.

Na 20 karbenátků si připravte:

  • 1 kg brambor
  • 2 konzervy tuňáka
  • 2 hrsti hladkolisté petrželky
  • 2 vejce
  • sůl, pepř

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody. Poté je sceďte a rozšťouchejte, přidejte scezeného tuňáka, nasekanou petrželku a vejce.

Těsto osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Vytvořte karbenátky a smažte je ve vyšší vrstvě oleje po dobu asi dvou minut z každé strany. Podávejte s bramborovou kaší nebo pečivem.

Karbenátky z brokolice a kukuřice

Brokolice a kukuřice tvoří netradiční kombinaci, kterou zvýrazňuje chilli omáčka spolu s výrazným sýrem.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 140 g brokolice
  • 150 g konzervované kukuřice
  • 140 g hladké mouky
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 75 ml mléka
  • 2 lžíce bazalky
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 75 g čedaru (nebo jiného tvrdého sýra)
  • jarní cibulku
  • sůl, pepř

Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte ji nad párou, bude to trvat asi 10 minut, potom ji najemno nasekejte.

Scezenou kukuřici rozmixujte v robotu, smíchejte ji s brokolicí, moukou, práškem do pečiva, vejcem, mlékem, nasekanou bazalkou a jarní cibulkou, chilli omáčkou a sýrem. Podle chuti osolte a opepřete.

Z těsta tvořte na pánvi lžící placičky a smažte je z obou stran dozlatova.

Houbové karbenátky

To pravé pro prázdninové vaření na chalupě, kdy využijete poklady z lesa.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 1 cibuli
  • 50 g slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 400 g čerstvých hub
  • 1 housku
  • 1 vejce
  • sůl, pepř, kmín

Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte a něm nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Přidejte houby pokrájené na malé kousky, kmín, osolte, opepřete, promíchejte a na mírném plameni duste doměkka. Poté houbovou směs přendejte do mísy, přidejte housku nakrájenou na kostičky, vejce a promíchejte.

Ze směsi tvořte karbenátky, které obalujte v trojobalu a smažte na pánvi dozlatova. Podívejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Květákovo – pórkové karbenátky

Rychlá a zdravá večeře, kterou můžete snadno obměňovat podle momentálních chutí nebo obsahu lednice.

Na 15 karbenátků si připravte:

  • 250 g květáku
  • 4 plátky slaniny
  • 1 pórek
  • lžíci pažitky
  • 20 g parmezánu
  • 3 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř

Květák rozeberte na růžičky a povařte v osolené vodě. Poté ho nasekejte najemno, smíchejte se slaninou nakrájenou na kostičky a pórkem na tenká půlkolečka, přidejte nasekanou pažitku, strouhaný sýr, vejce a hladkou mouku. Vytvořte kompaktní těsto, ze kterého tvořte placičky.

Ty obalte ve strouhance a z obou stran smažte krátce dozlatova.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *