Sexuální život v těhotenství

Každá těhotná žena je zcela individuální

Touha po sexu u těhotné ženy může v těhotenství značně kolísat. Některé ženy v době svého těhotenství zažijí svůj první orgasmus a značně jim stoupne chuť na sex. Jiné ženy naopak zájem o sex zcela ztratí. Je důležité se především řídit svými vlastními pocity.

Jsou i ženy, které touha po sexu v těhotenství zcela opustí. Za vším stojí hormonální změny v organismu těhotné ženy, příznaky doprovázející těhotenství, změny psychiky a také změny vzhledu (žena se cítí čím dál více neforemná a nepřitažlivá).

Postupem času se pro ženu stávají nepříjemné zejména takové polohy, při kterých je partner nehoře. To se však dá jednoduše vyřešit změnou polohy či jinými technikami, které oba partnery uspokojí.

Pokud se dostaví nechuť k sexu, je to pouze dočasná záležitost a po porodu a šestinedělí by se mělo vše vrátit k původnímu stavu.

Je sex v těhotenství bezpečný?

Dříve přetrvávaly mýty, že sex během těhotenství může poškodit plod. Dnes už se ale ví, že pokud jsou oba partneři zdraví a těhotenství probíhá normálně, sex dítěti neublíží. Plod je v děloze dobře chráněn plodovým vakem, plodovou vodou a svaly dělohy.

Z lékařského pohledu je možné se milovat až do samotného porodu – pokud se nedostaví žádné komplikace a je to oběma partnerům příjemné.

Sex podle jednotlivých trimestrů

V prvním trimestru trápí ženu ranní nevolnosti, je více unavená a celý tento stav je pro ni něčím novým, takže na sex zpravidla nemá ani pomyšlení. V prvních třech měsících se tímto způsobem organismus sám chrání před možností potratu, který by mohl nastat při nešetrném pohlavním styku.

Ve druhém trimestru může být prožitek z pohlavního styku pro mnoho žen velmi intenzivní, a to díky hormonálním změnám. Pohlavní orgány ženy jsou citlivější, protože se více prokrvují pánevní orgány a pochva je více zvlhčena. Zvyšuje se sexuální vzrušení a dosažení orgasmu může být snazší.

Třetí trimestr bývá obecně ve znamení sníženého zájmu o sex, nicméně nemusí to tak vždy být. Žena je většinou více unavená a méně pohyblivá a už se psychicky připravuje na porod.

Autor příspěvku: veronika

0 komentářů: „Sexuální život v těhotenství

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *