Olivy – v kuchyni i v kosmetice

Olivy pro krásu

Olivy skrývají látky, po kterých lační naše pokožka. Najdete v nich vitaminy a ty zvláčňují, léčí a vyhlazují pleť. Antioxidanty zase bojují proti volným radikálům, a tak působí proti předčasnému stárnutí. Není divu, že extrakty z oliv a olivového oleje jsou častým základem mnohých kosmetických přípravků.

Existuje mnoho receptů na různé olivové pleťové a vlasové masky, zábaly na ruce, koupele apod. Olivový olej můžeme použít také při odličování či namísto balzámu na rty. Olivový olej má zkrátka široké spektrum využití.

Panenský olivový olej v péči o pleť

Chcete se těšit z blahodárných účinků oliv, ale nehodláte proto kupovat drahé krémy? V tom případě si zakupte extra panenský olivový olej a pravidelně jej nanášejte na pleť, tělo, ruce a chodidla, stejně jako krémy. Olej vždy důkladně rozetřete.

Olivový olej do koupele

Pokud chcete zjemnit pokožku, zahřejte olivový olej a přilijte jej do horké lázně. Můžete přisypat ještě soli a nakapat esenciální oleje.

Olivový olej pro výživu vlasů

Máte suché a lámavé vlasy? Zkuste zábal či masku z olivového oleje. Olej jednoduše zahřejte a vetřete do vlasů i vlasové pokožky. Poté vlasy zabalte do ručníku , který jste předtím namočili v horké vodě a nechejte asi půl hodiny působit. Nakonec vlasy opláchněte a běžně umyjte šamponem.

Olivy a olivový olej – účinky na zdraví

Kvalitní olivy a olivový olej prospívají lidskému zdraví. V olivách se nachází velké množství živin, vitaminů a minerálů. Jedná se především o vitaminy A, E, K, dále vápník, draslík, hořčík, železo a spoustu antioxidantů.

Jsou plné nenasycených tuků, které předchází kardiovaskulárním nemocem a regulují hladinu cholesterolu v krvi.

Olivový olej má nahořklou chuť. Chrání žaludeční a střevní sliznici, má pozitivní vliv na funkci jater, slinivky a žlučníku, lehce projímá, podporuje správné vylučování a oddaluje proces stárnutí. Pravidelná konzumace olivového oleje napomáhá detoxikaci těla.

Nákup oliv

Až půjdete koupit olivy, sáhněte po těch, které jsou balené ve skleničkách nebo plechovkách. Plasty nejsou pro skladování oliv vhodné. Olivy mají mít kulatý nebo oválný tvar. V balení mají být neporušené a vcelku.

Autor příspěvku: veronika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *