Máte rádi čokoládu?

Čokoláda – hříšný úlet?

Skvělou chuť čokolády objevili Aztékové před 4 tisíci lety. Čokoládu mlsali i staří Mayové a dokonce byla středověkými lékaři předepisována jako lék na nemoci jater, nebo jako afrodiziakum. I moderní lékaři neustále zkoumají účinky tohoto lahodného pokrmu a přicházejí z různými výsledky studií. Obecně můžeme říci, že jíst kvalitní čokoládu v rozumné míře je zdraví prospěšné.

Zdravá je pouze kvalitní čokoláda

Aby mohla mít čokoláda nějaké pozitivní účinky, musí se jednat o čokoládu pravou, kvalitní. Na trhu se objevují nejrůznější náhražky, které kolem čokolády „ani nešly“ a maximálně Vám tak přidají špeky, ale ke zdraví nepomůžou. Pravá čokoláda má být hořká a vyrobena smícháním kakaové hmoty a kakaového másla bez jiných přídavků a rostlinných tuků. Obsah kakaové sušiny musí být alespoň 35 %. Obecně je čokoláda kvalitnější, čím větší je procento obsažené kakaové sušiny. Nejkvalitnější čokolády mají obsah kakaové sušiny 70 % a více. Údaj o obsahu sušiny je uveden na obalu.

Pravá čokoláda a její účinky

Pravé hořké čokoládě se připisuje řada pozitivních účinků na lidský organismus. Čokoláda obsahuje flavonoidy, které působí jako antioxidanty chránící tělo před vážnými chorobami. Dále v ní najdete kofein a theobromin – tyto látky napomáhají soustředění a zlepšují postřeh. Čokoláda blahodárně působí na nervový systém a může tak pozvednout náladu.

V čokoládě najdeme i některé důležité minerály – fluor (pro pevné zuby), draslík (proti stresu), hořčík (má příznivý vliv na mozek, chrání před migrénou) a také třísloviny (ničí bakterie v dutině ústní).

Autor příspěvku: veronika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *