Baňkování – starobylá terapeutická metoda

Baňkování je známé již odedávna

Jedná se o tradiční metodu, kterou naši předci praktikovali již před 5500 lety. Již Hippokrates sepsal různé nemoci, které dokáže baňkování odstranit. V minulosti se pomocí baňkování snažili vyléčit křeče, bolesti zad, onemocnění kloubů, migrény, problémy s menstruací, závratě, ale i epilepsii či hluchotu. I když má metoda baňkování opravdu dlouhou tradici, uplatňuje se dodnes.

Jak probíhá terapie pomocí baňkování

Při procesu baňkování masér klade skleněné nebo umělohmotné baňky na různé partie těla. Před tím však vyvolá podtlak tím, že zapálí kupříkladu kousek vaty a vkrátce ji vsune do nádobky. Tak vznikne vakuum. Pak se baňka rychle přiloží na tělo a „vcucne“ kůži do baňky. Baňky je možné po chvíli překládat z místa na místo, anebo je ponechat delší dobu v klidu.

Princip baňkování

Co je vlastně celou podstatou baňkování? Baňky vyvolávají efekt krátkodobého zaškrcení, které po uvolnění zvýší prokrvení daného místa. Tradiční čínská medicína hovoří o rozpohybování životní síly čchi, která podporuje léčbu různých nemocí. Jde o to najít určitý reflexní bod, ovlivňující nějaký orgán v těle, a ten za pomocí baněk rozproudit.

Účinky baňkování

Baňkování dokáže pomoci s různými problémy. Pročišťuje krev a podporuje krevní oběh, má pozitivní vliv na nervový systém, ulevuje od bolesti, uvolňuje křeče, pomáhá při bolesti zad, hlavy, astmatu či dlouhodobé únavě, bojuje proti celulitidě a posiluje obranyschopnost organismu.

Zůstanou po baňkování modřiny?

Po terapii zůstanou na pokožce červené kruhy, z nichž se později mohou udělat malé modřiny. Podlitiny ale nebolí a nejsou nijak nepříjemné, takže to není žádná katastrofa. Navíc, za pár dní zmizí.

 

Autor příspěvku: veronika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *