Bumima.cz

30. týden těhotenství

Žena ve 30. týdnu těhotenství

Dýchací problémy stále přetrvávají, stejně tak jako časté močení. Dva až tři týdny před porodem začne plod sestupovat dolů do pánve a dýchací problémy začnou polevovat.

Pohybovat se a spát s velkým bříškem je dost nepohodlné, takže se Vašim výkyvům nálad nemůže nikdo divit. Váhový přírůstek je v této době asi 9 – 10 kg.

Může Vás zvýšeně trápit bolest zad. Při bolesti horní části zad se položte na pevnou podložku a hlavu a kolena podložte polštáři. Pokud Vás trápí bolest ve spodní části zad, klekněte si na všechny čtyři, narovnejte záda, hlavu držte v prodloužení zad a pohled soustřeďte na zem. Následně udělejte cvik „kočičí hřbet“ a několikrát opakujte.
Vyzkoušejte plavání, procházejte se na čerstvém vzduchu, ale neužívejte žádná analgetika na tlumení bolesti.

V období mezi 30. – 32. týdnem těhotenství byste měla podstoupit třetí ultrazvukové vyšetření, které potvrdí správný růst plodu, zmapuje pozici placenty a objem plodové vody.

Kůže na břiše je napjatá a může svědit. V době těhotenství je obecně vyšší sekrece potních a mazových žláz. Doporučuje se pravidelné sprchování vlažnou vodou nebo koupel ve vlažné vodě (nikoliv v horké).

Plod ve 30. týdnu těhotenství

Většina miminek už se připravuje na porod a jsou obráceny hlavičkou dolů. Pokud tomu tak ještě není, i tak je stále dost času na obrácení.

Miminko váží kolem 1,3 kg a měří do 40 cm. Postupně začíná mizet jemné ochlupení tělíčka. Oči bývají po většinu času zavřené.

Plod hýří aktivitou a cvičí si základní pohyby. Plod obklopuje asi 0,8 litru plodové vody. Objem plodové vody postupně klesá se zvětšujícím se miminkem.

Postupně se omezuje tvorba krvinek ve slezině a tato funkce přechází na kostní dřeň.

Exit mobile version