Bumima.cz

1. týden těhotenství

V prvním týdnu těhotenství ještě nejste fakticky těhotná

První týden těhotenství spadá do prvního lunárního měsíce (1. lunární měsíc označuje 0. až 4. týden těhotenství).

Spousta žen možná neví, že počátky těhotenství se začínají počítat už tehdy, kdy žena v podstatě ještě těhotná ani není. První týden těhotenství totiž představuje období od prvního dne poslední menstruace před samotným otěhotněním. První dva týdny těhotenství žena ještě není gravidní a vajíčko bude oplozeno až po ukončení druhého týdne. K početí dojde asi 2 týdny po menstruaci.

První týden těhotenství tedy nijak obzvlášť nepocítíte a bude Vám připadat stejný, jako kterýkoliv jiný. První týden těhotenství se označí až zpětně, v okamžiku zjištění gravidity.

První týden těhotenství – plánované těhotenství

Pokud jste v situaci, kdy své mateřství plánujete, měla byste se začít chovat zodpovědně, jakoby už jste miminko čekala. V praxi to znamená stop alkoholu, kouření či dokonce užívání omamných látek. Doporučuje se také redukce kávy, a to na jeden šálek za den. Pakliže zrovna užíváte nějaké léky, ujistěte se, že je mohou brát i těhotné ženy.

Těhotenství – čtyřicetitýdenní „jiný stav“

V okamžiku zjištění těhotenství stojí žena teprve na počátku zhruba čtyřicetitýdenní cesty. Někomu se to jeví jako neskutečně zdlouhavý proces, obzvláště v případě častého výskytu nějakých nepříjemností a problémů. Jiným ženám zase 9 měsíců doslova „uteče jako voda“. Období těhotenství lze sice obecně popsat, ale přesto je každé z nich zcela individuální.

Exit mobile version