Bumima.cz

Zánět středního ucha

Zánět středního ucha je velmi častým onemocněním hlavně malých dětí, zejména kojenců. Většinou jde o komplikaci vleklé rýmy, nebo jiného virového onemocnění dýchacích cest. Onemocnění je nepříjemné a poměrně bolestivé.

Příznaky

Léčba

Prevence

Prevence zánětu středního ucha se vyhneme hlavně tím, že nebudeme přecházet nachlazení, virového i bakteriálního charakteru. Doporučuje se očkování, které může zabránit hlavně vážnějším komplikacím na zdraví. Samozřejmě vhodné oblečení (odpovídající prostředí), vyhýbání se průvanu a promočení.

Pokud dojde k nachlazení a především k rýmě, je důležité často čistit nos smrkáním popřípadě použít odpovídající nosní kapky. Dobré je také nahřívání či napařování nad horkou vodou s obsahem kuchyňské soli. Hlava a záda by měla být při rýmě výše podložená, usnadňuje to dýchání. Určitě je vhodné při takovýchto komplikacích vyhledat lékaře kord u malých dětí a neléčit samoléčbou a už vůbec ne nachlazení přecházet.

Pokud se zánět středního ucha včas podchytí a je správně léčen, nezanechává žádné následky a velmi dobře a rychle se hojí. Pro zdraví dítěte je lépe zánětům předcházet vhodnou prevencí. Přehřátí nebo naopak prochlazení organismu může vést k různým nemocem, zánět středního ucha je jednou z nich.

Exit mobile version