Bumima.cz

2. týden těhotenství

2. týden těhotenství – co se děje

K oplodnění vajíčka ve vejcovodu dojde až po ukončení druhého týdne těhotenství, čili mezi 14. a 21. dnem menstruačního cyklu. Splynutím vajíčka se spermií vznikne oplozené vajíčko, tzv. zygota, která se den po spojení dělí na více buněk – ty putují během 3 až 4 dní vejcovodem do dělohy. Mezitím se zygota přemění na shluk buněk a týden po oplodnění se ze shluku buněk vytvoří blastocysta. Blastocysta tvoří dutina s tekutinou, vnitřní buňky a zevní obal. Následně dojde k uhnízdění blastocysty v děložní sliznici, která přeroste přes blastocystu a dodává jí výživu do 4. týdne, než vznikne placenta.

Z vnitřních buněk blastocysty se ve 4. týdnu těhotenství vyvine zárodek a obal se mění na placentu. Blastocysta započne s produkcí těhotenského hormonu choriogonadotropinu (HCG) a ten zabraňuje uvolňování vajíček z vaječníků a má za následek také vyšší produkci estrogenu a progesteronu. Díky estrogenu a progesteronu je záměrně ovlivňována děložní sliznice a podporován růst placenty.

Těhotenské testy

Vysoká hladina hormonu choriogonadotropinu se z těla vylučuje močí a právě na tomto principu fungují těhotenské testy. Aby těhotenský test ukázal spolehlivý výsledek, má se absolvovat nejdříve ve 4. týdnu těhotenství a nejlépe až v 5. týdnu. Dříve si totiž nebudete moci být jistá, zda test ukazuje správně.

Pohlaví dítěte

Vajíčko a spermie mají vždy poloviční počet chromozomů, čímž se zásadně liší od jiných buněk v lidském těle. Oplozené vajíčko, zygota, už vzniká s plným počtem chromozomů (46). Jestliže se jedná o 46XY, bude pohlaví mužské, v případě 46XX se narodí holčička. Možnost ovlivnit pohlaví dítěte zatím není prokázána a různé návody jsou spíše pověry.

Exit mobile version