Co dělat, když přenášíte

Pokud jste ve fázi, kdy přenášíte, tak jste z toho nespíše pěkně nervózní a na nervozitě jistě nepřidá ani to, že se vás neustále někdo ptá, tak co? Kdy už to bude? Necítíš něco? Máš už břicho dole? Neustále otázky a kontroly od ostatních dokáží těhotnou ženu pěkně znepokojit.

Tohle jsem si prožila i já a samozřejmě otázky tohoto typu mě neustále ničily, pořád jsem netrpělivě čekala, kdy už to přijde, za ten týden přenášení, jsem každému píchnutí přiřazovala kontrakci, ale bohužel. Podle statistik se skoro polovina dětí rodí o týden později, než je termín porodu a pouhých 5% dětí, se rodí přibližně dva týdny před porodem.

Pokud neporodíte do dvou týdnů od termínu porodu, budou vám lékaři porod vyvolávat. Ne každá z nás však po vyvolávání touží a tak hledáme jiné metody, jak porod vyvolat. Velmi často se říká, že pohlavní styk je tím, co porod vyvolá a tak se přenášející ženy věnují intenzivně sexu.

Můj lék na vyvolání porodu byl však ricinový olej, kapka vodky a meruňkový džus. Do dvou hodin od vypití jsem měla první kontrakce a porod byl velmi rychlý. Jestli byl důvodem rychlého porodu tento lektvar, o tom se dá jen spekulovat. Pokud před otěhotněním nemáte pravidelnou menstruaci, pak možná úplně zbytečně řešíte, že přenášíte. Termín je pouze orientační.

Nevýhody toho, že přenášíte jsou takové, že dítě je pak mnohem větší, což může samotný porod komplikovat, i lebeční kosti jsou tvrdší, což způsobí horší průchod porodními cestami. Pokud je těhotenství delší než 43. týdnů, hrozí riziko, že se miminko narodí mrtvé.

U nás se ale takto dlouho těhotenství neprotahuje a proto tyto rizika u nás nejsou. Lékaři proto přenášené dítě sledují a pokud přenášíte, čeká sledování i vás i miminka. Lékař si vás bude zvát na kontroly podle toho, jak se bude vaše dítě vyvíjet. Podle pohybů plodu, srdeční činnosti a děložní činnosti se pozná, jak na tom miminko je.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *