Škola doma

Povinnou školní docházku zavedla již Marie Terezie. Mnozí si myslí, že tento zastaralý způsob vzdělávání se platí dodnes. Pravdou je, že pro mnohé žáky tomu tak je, ale mnoho žáků nemusí navštěvovat obrovskou budovu, kde jsou stovky ostatních dětí a mohou se učit doma.

Jak je možné, že někteří se mohou učit doma?

Je to klasický postup v případě, že dítě nemůže budovu školy navštívit. Ve většině případů děti studují doma, když mají nějaké vážné onemocnění anebo předpoklady k tomu, že by běžné studium nezvládaly, protože potřebují speciální péči. Anebo dalším příkladem školy doma můžeme ukázat na dětech, které mají například rozvedené rodiče.

Rodič, s kterým žijí je třeba v Anglii, a dítě do anglické školy chodit nemůže, protože tento jazyk dostatečně neovládá. Ukázkovým příkladem jsou děti, které se narodily anebo které se věnují cirkusu či poutím, protože tyto děti jsou pořád v jiném městě a pak je složité najít jim vhodnou školu.

Jak škola doma funguje?

Děti, které mají školu doma, dostanou studijní plán, ve kterém mají vypsáno všechno, co musí umět. A aby se ukázalo, že opravdu veškeré věci ovládají, že jsou schopni se je naučit doma, mívají dvakrát za rok přezkoušení, kdy musí přijít do školy a pedagogové ověří jejich znalosti, které se měly za tu dobu naučit. Pravdou je, že škola doma může být někdy náročná, protože každého půlroku máte takovou malou maturitu.

Kdo může děti doma učit?

V podstatě je jedno, kdo vede školu doma. Někdy se toho ujmou samotní rodiče, kteří to vidí jako výhodu, protože s dítětem stráví daleko více času. A někteří rodiče musí chodit do práce anebo jsou doma, ale bojí se zodpovědnosti a toho, zda by dětem mohli poskytnout vzdělání, které potřebují a raději si volí soukromé učitelé, kteří jejich děti učí doma.

Jaké jsou nevýhody mít školu doma?

Samozřejmě, že lidem, kteří potřebují školu doma, to přináší mnoho výhod, ale bohužel má to i své nevýhody. Tou největší je to, že je dítě izolované od ostatních dětí, které by normálně každý den vídali ve škole. Někteří také tvrdí, že dítě je neustále doma, pravdou je, že tyto děti by měly vykonávat i aktivity mimo domov, avšak není to podmínkou. A pak to může být nevýhodou, pokud se dítě rozhodne, že školu doma vymění za klasickou návštěvu školy, třeba když už bude větší a půjde o střední školu, tak si bude špatně zvykat na dané návyky.

Přece jenom učitelé mají svou formu, jak dětí učí, navíc má dítě více učitelů, nemůže si vybrat, kterým předmětem začne a má pevně daný rozvrh a spoustu jiných věcí, které může dítě zaskočit.

Škola doma je výborná forma pro děti, které nemohou navštěvovat klasickou školu, jako běžné dítě. Avšak i tento vynález má své nevýhody, které mohou dítěti později překážet.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *