Mluvit umí každé mimino

Mnoho lidí považuje mluvení respektive řeč za samozřejmost, avšak než se dítě naučí mluvit, vyžaduje to spoustu úsilí a trpělivosti.  V případě, že rodič to svému dítěti neobětuje, tak mu velice ublíží, protože poté může dítě trpět poruchou řeči.

Mluvíme, mluvíme, mluvíme

Ačkoliv se nám zpočátku zdá, že dítě jen řve, tak právě to řvaní je jeho způsob řeči. Ještě je maličké na to, aby umělo mluvit, ale chce s vámi nějak komunikovat. Ovšem vy jakožto rodič nesmíte otálet a hned svému miminku odpovídejte, protože pokud s ním nebudete mluvit, tak ta slova nikdy neuslyší a nebude se mít, jak naučit mluvit. Někteří kritizují, když se na malé miminko šišlá, avšak je to lepší, než abyste s ním nemluvili vůbec.  Je opravdu důležité, aby vás vaše dítě slyšelo, protože některé vady řeči se špatně odstraňují.

Pomožte si i knížkami

Knížka je a bude nejlepším nástrojem k učení. A jedná o učení čehokoliv, jednak se naučíte číst a i gramatiku, protože tu z knih vyčtete a rozhodně nesmíme zapomenout na obsah knihy, takže každé dítě musí mít doma malou knihovničku. Pravdou je, že na to, abyste dítě naučili mluvit, nejprve používáte jen obrázkové knihy, aby si dokázalo představit, co daná slova znamenají. A je dobré si s dítětem sednout, dát před sebe knihu a ukazovat například na krávu a říkat mu všechno, jako například jaké zvuky kráva vydává, jak se jmenuje její miminko a podobně.  To je nejlepší volba, jak s dítětem rozpoutat komunikaci, protože se bude snažit s vámi opakovat. Rozhodně se nebojte ukazovat na předměty a pojmenovávat je i na ulici.

Když je problém, musíte za odborníky

Je spoustu miminek, které neumějí vyslovit některá písmenka, mezi ty nejčastější patří naše těžké „ ř “ Pokud se budete snažit a stejně se vám nebude dařit, tak se nebojte navštívit odborníka, tedy logopeda. Rozhodně to není ostuda a stává se to opravdu každému zdravému dítěti. Když půjdete za tímto odborníkem, tak pomůže dítěti, ale dá i vám rady, jak dané písmenko procvičovat a hned se budete cítit lépe. Ovšem když se dítěti nebudete věnovat a necháte ho jen něco šišlat, tak je pravděpodobné, že bude mít nějakou poruchu řeči.

Něco je jinak, než by mělo být

Nestává se to velmi často, ale některé děti si vytvářejí vlastní slova anebo mluví velice nesrozumitelně, i když se jim věnujete. Pokud si všimnete, že je něco divného na řeči vašeho dítěte, tak byste také měli navštívit logopeda a klidně za ním pravidelně chodit, protože veškeré poruchy řeči přicházejí v dětství a také se musí léčit v dětství. Pravdou je, že jsou výjimky, kdy dítě přestane mluvit anebo začne mluvit špatně kvůli nějakému šoku a podobně, což se dá léčit zase s psychologem, ovšem to je zřídka kdy. Je opravdu lepší chodit k odborníkovi, dokud je dítě malé a vše se ještě učí. Jednak si později nebude pamatovat, že měl někdy nějaké problémy, ale hlavně ušetříte jej spoustu posmívání a pošklebků.

 

Řeč nás provází každým dnem a je důležitá v našem postavení, povolání i vztahu, proto to nepodceňujte a věnujte pozornost tomu, jak mluví vaše dítě.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *