Děti a zlozvyky

Každý člověk a dítě obzvlášť, má nějaký zlozvyk. Někdo si může kousat nehty, někdo zase cucat palec. Pojďme se podívat na nejčastější dětské zlozvyky a jejich řešení.

Zlozvyk je obecně činnost, která je prováděna pravidelně, ale je společensky nevhodná či nepřijatelná. Je nám přitom úplně jedno kde se právě nacházíme a v jaké jsme zrovna společnosti.

Odkud zlozvyky pramení?

Příčinou většiny zlozvyků je neukojený dětský pud. Ten, kdo neustále okusuje předměty nebo si rukama sahá do pusy, s největší pravděpodobností nebyl dostatečně dlouho kojený, a podvědomě po tom stále touží.

Ty děti, které mají za rodiče pedanty, kteří jim jen tak něco nedovolí a neustále jim něco zakazují, se zase projevují škrábáním, trháním záděr okolo nehtů nebo strháváním strupů. Jedná se vlastně o sebepoškozování, protože je tlak ze strany rodičů trápí.

Dalším příkladem jsou neklidné a nervózní děti, které se rády houpou na židli, čímž se uklidňují. Tím si vynahrazují houpání v kočárku z raného dětství. Proti tomu můžeme zasáhnout nákupem židle, na které je nemožné se houpat, například té na kolečkách. Některé školy a školky to tak také začaly praktikovat.

Může se také jednat o ne zrovna ideální prostředí, ve kterém vyrůstají, nepochopení ze strany blízkých osob a neustálý stres, který je na ně vyvíjen. Malé děti se naučí zlozvyku běžně, když chtějí upoutat pozornost, nudí se nebo chtějí prosadit svůj názor.

Zlozvyky jsou často projevem vnitřního napětí, a pokud chcete, aby se ho dítě zbavilo, musíte řádně prozkoumat všechny možnosti. Možná Vás překvapí, jaká rádoby banalita (například strach ze tmy) za zlozvyk Vašeho dítěte může.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *