Co mi přinese mateřské centrum

Máte malé dítě a uvažujete o tom, jak ho zabavit přes den, a nevíte si rady? Nebo vás jen zaujala nabídka aktivit, které poskytuje blízké mateřské centrum, a váháte, zda je vyzkoušet? Co vám může mateřské centrum vlastně přinést?

Nabídka aktivit pro rodiče s dětmi

Jak vaše dítě roste a poznává svět, můžete mít pocit, že je stále těžší ho zabavit a všestranně rozvíjet. Doma můžete s dítětem stavět z kostek, lézt po překážkové dráze nebo si zpívat, ale žádná z těchto činností v domácím prostředí nebude řízená a společná pro více dětí najednou.

Aktivity pro rodiče s dětmi nabízené mateřskými centry většinou spočívají v nabídce cvičení a až později se zájmové kroužky dělí podle zaměření. Pod cvičením si však nepředstavujte pouze cvičení, zpravidla se jedná o půl hodinku společných her, za doprovodu písniček a za vydatné asistence rodičů. Pro rodiče může být přínosem, že vidí své dítě v jiné situaci, v dětském kolektivu, a může sledovat jeho chování v kontextu ostatních dětí. Dítě zase přijde do jiného prostředí a získá sociální kontakt s vrstevníky jinde než na dětském hřišti – děti, které se podobných akcí účastní, mají zpravidla menší problémy adaptovat se později na školku.

Nezanedbatelnou výhodou mateřských center je i to, že si v něm vaše dítě může hrát s hračkami, které doma nemá a ani mít pravděpodobně nebude, a to za cenu výrazně nižší než v oblíbených dětských hernách.

Vystoupení z každodenní rutiny

Jedním z přínosů mateřských center je to, že umožňují rodičům vystoupit z každodenního stereotypu a věnovat se v jiném prostředí jen svému dítěti. V mateřském centru se soustředíte jen na své dítě, nevaříte přitom oběd ani neuklízíte plný nočník. Jste tam jen pro něj a pro jeho zážitek. Pro rodiče může být mateřské centrum příjemným odreagováním a intenzivní zážitkem společným pro rodiče i dítě.

Dalším pozitivním efektem může být kontakt s rodiči podobně starých dětí. Řada rodičů se na rodičovské dovolené cítí osaměle nebo si neví rady s běžnými věcmi. Kontakt s někým, kdo má podobné starosti jako vy, pomůže, protože zjistíte, že v tom nejste sami.

Efektivní zacházení s časem

Aktivity v mateřských centrech začínají vždy v určitou hodinu, tím, že se rozhodnete se těchto aktivit účastnit, současně čelíte výzvě, jak se s malým miminkem dopravit z místa A na místo B v daném čase tak, aby bylo odpočaté a dobře naladěné.

Rodič, který tráví čas s dítětem doma nebo v přítomnosti jiných příbuzných či známých, tyto překážky zdolávat nemusí. Není však od věci si tento řízený režim s dítětem vyzkoušet, zvýší to vaši operativnost, flexibilitu a samozřejmě i rodičovské sebevědomí.

Řada mateřských center umožňuje účast na ukázkových hodinách nebo jen jednorázovou účast na hodině, nemusíte se daných aktivit účastnit pravidelně, můžete si je vyzkoušet, zda vám vyhovují. Mateřská centra nabízejí také účast na doprovodných akcích (karneval, zpívání koled apod.) a poradenství pro rodiče s malými dětmi – ať už z oblasti pracovně-právní nebo například z oblasti psychologické pomoci.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *