Bumima.cz

Co je nutné vyřídit po porodu?

Co je v prvních dnech po narození dítěte potřeba zařídit?

Vystavení rodného listu dítěte

V prvních dnech po narození je děťátku přímo v porodnici přiděleno rodné číslo, kdy se na poporodní oddělení dostaví příslušná pracovnice matričního úřadu, která na základě Vámi přinesených dokumentů sepíše doklad pro rodný list, nebo, což ale nebývá běžné rodný list vystaví.

K vystavení rodného listu jsou potřeba tyto dokumenty:

Rodný list mohou převzít:

Návštěvu dětského lékaře u Vás doma

Telefonicky, ihned po návratu z porodnice domů informujte o narození Vašeho děťátka jeho dětského lékaře (kterého jste si vybrali a kontaktovali, popř. se u něho zaregistrovali již před porodem). A ten Vás osobně v následujícím dni doma navštíví a provede prohlídku děťátka.

Registraci dítěte u zdravotní pojišťovny

Děťátko je dnem narození pojištěno u stejné zdravotní pojišťovny jako je jeho matka. Je však nutné, aby do 8 dnů od narození buď matka, nebo jiný zákonný zástupce dítěte provedl ohlášení na příslušné pobočce zdravotní pojišťovny. K tomuto je potřeba rodný list dítěte, a nebo někdy postačí pouze jeho rodné číslo (dle zdravotní pojišťovny).

Žádost o porodné

O porodné je nutno požádat na oddělení státní sociální podpory při Úřadu práce v místě trvalého bydliště.

Platbu odpadu

Děťátko je také nutno nahlásit k platbě za odvoz komunálního odpadu. Místní poplatek se (na většině úřadů- dle místa trvalého bydliště) platí již od následujícího měsíce po narození dítěte.

Nahlášení narození dítěte svému zaměstnavateli

Povinnost nahlásit narození dítěte máte i vůči zaměstnavateli – od skutečného data porodu se odvíjí i doba, do kdy trvá mateřská dovolená. Po skončení mateřské dovolené nezapomeňte písemně požádat o rodičovskou dovolenou. Zároveň může Váš manžel (otec dítěte, žijící ve společné domácnosti) u svého zaměstnavatele miminko uplatnit do odpočtu od základu daně. V obou případech budou zaměstnavatelé vyžadovat nahlédnutí do rodného listu (kopii) dítěte.

Pokud jste OSVČ, rodný list předkládáte Vaší správě sociálního zabezpečení.

Jestliže v současné době nejste zaměstnána, je vhodné nahlásit narození děťátka úřadu, který Vám vyplácí peněžitou pomoc v mateřství. K tomuto je potřeba též rodný list dítěte.

Exit mobile version