Znáte microdermal piercing? Tato elegantní ozdoba může zkrášlit i vás


Pamatujete si na ta léta, kdy musel mít každý mladý člověk piercing v nose nebo v pupíku? Tahle doba už je pravděpodobně za námi, nicméně piercingy jsou stále populární, a to v nejrůznějších variantách. Jednu z nich představuje i microdermal piercing, který vypadá skutečně minimalisticky a elegantně. Víte, o co jde?

Obyčejný piercing funguje tak, že se do kůže udělají dvě dírky (vstupní a výstupní) a těmi se protáhne šperk. U microdermal piercingu je tomu jinak, na těle drží pomocí podkožní kotvy ve tvaru písmene T. Udělá se jen jedna dírka, tou se pod kůži vloží kotva a na ni se shora našroubuje zvolený šperk. Díky tomu vypadá piercing velmi minimalisticky a není problém takto připevnit třeba jen drobné kuličky. Pomocí několika mikrodermálů se rovněž dají vytvářet vzory a zkrášlovat tetování.

V čem je microdermal piercing lepší?

Nejkrásnější vlastností dermálních piercingů je, že mohou být umístěny téměř kdekoliv na těle od obličeje přes bříško až po končetiny. Fantazii se skutečně meze nekladou a realizovat se dá prakticky cokoliv.

microdermal piercing mají často zájem zejména ženy, které touží po decentní ozdobě. Moc hezky vypadají drobné kamínky či třeba hvězdičky. Z kamínků se dá vytvořit náhrdelník kolem krku, bílým šperkem lze zvýraznit tetování, pokud jej umístíte na prst, může dělat dojem prstýnku, někomu se líbí například kamínky z vnější strany oka.

Má jednu značnou nevýhodu

I mikrodermal má své mínusy. Doporučuje se dávat ho na místa, kde není kůže příliš namáhána, případně kde je jí hodně. Dermální piercing je totiž ze všech typů piercingu nejnáchylnější na to, že jej vaše tělo odmítne. Organismus se může bránit, posouvat klenoty blíže k povrchu, dokud je úplně neodstraní.

Předejít se tomu dá, pokud si vyberete vhodné místo. Například na stehnech (vyjma jejich vnitřní strany) dojde k odmítnutí málokdy, protože je zde hodně kůže. Naopak na obličeji, šíji či hrudním kloubu dochází k odmítnutí poměrně často. Doporučuje se také použít raději niobium nebo titan než nerezovou ocel. Pokud už ale vaše tělo mikrodermal jednou odmítlo, je dost pravděpodobné opakování stejného problému. Budete se muset smířit s tím, že mikrodermální piercing pro vás není.

Nevypadne takový piercing?

To je častý dotaz lidí, kteří o něm přemýšlí. Jak jsme si již vysvětlili, microdermal piercing drží pod kůží díky kotvě. Kotvy mohou být různého druhu, avšak velmi často jsou v nich díry. Těmito dírami postupně prorůstá kůže, což zajišťuje stabilní polohu piercingu.

Předpokladem k dobrému zakotvení piercingu je samozřejmě jeho odborná instalace. Aplikuje se pod kůži, kde vedou nervy a krevní cévy. Pokud si tedy necháte piercing nasadit od někoho, kdo není odborníkem na úpravu těla, hrozí jejich poškození. Jestliže ho zavede příliš mělko, tělo jej vypudí, příliš hluboko zase znamená tažení vrstev pokožky a následné zablokování. Při nedostatečné sterilizaci hrozí infekce – záněty, vyrážku, hnis, zarudnutí. Pak je nutné nasadit antibiotika.

Jak se o něj starat?

Léčba trvá jeden až tři měsíce. Během této doby musíte dávat pozor, aby se piercing nezachytil za ručník nebo oblečení. Po několik dní je nezbytné místo dezinfikovat, nesmíte používat klasické mýdlo. Postup je podobný jako u klasického piercingu.

A lze ho ještě někdy vyndat?

Ano, jako každý jiný piercing. Opět je ale potřeba tuto činnost svěřit odborníkovi. Pravděpodobně vám zůstane několik mm velká jizvička, nicméně ta časem vymizí, případně ji lze zneviditelnit pomocí aplikace kyseliny hyaluronové.

Vzhledem k tomu, že z celého microdermal piercingu vidíte pouze šperk na povrchu, vše vypadá velmi elegantně a žensky. Lákadlem jsou i menší bolestivost a kratší doba hojení ve srovnání s klasickými piercingy.

Autor příspěvku: Hedy