Sladké variace knedlíků

Taky se Vám při vzpomínce na prázdniny u babičky vybaví talíř plný nadýchaných kynutých knedlíků s borůvkami posypané tvarohem? Vraťte se zpátky do dětství , vyzkoušejte klasické, ale i poněkud netradiční recepty a překvapte svoje nejbližší sladkým obědem.

Tvarohové s jahodami

Nekynutá rychlovka, která je díky jahodám velice oblíbená.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 225 g másla
  • 20 – 30 jahod
  • 1 – 2 zakysané smetany

Tvaroh, mouku, vejce, špetku soli a 100 g rozpuštěného másla smíchejte a vypracujte hladké a vláčné těsto. Z něj vytvořte váleček a nakrájejte ho na menší špalíčky. Každý špalíček rozplácněte, vložte do něj jahodu a zabalte knedlík. Vařte v osolené vodě 6 minut.

Podávejte posypané moučkovým cukrem, polité rozpuštěným máslem a ozdobené zakysanou smetanou.

Neplněné knedlíčky s borůvkovým žahourem

Těsto bez náplně není vůbec na škodu, delikátní omáčka se šlehačkou si získá každého.

Pro 4 – 5 osob si připravte:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • lžíci cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • špetku soli

a na borůvkový žahour:

  • 400 g borůvek
  • 3 lžíce cukru krupice
  • lžíci vanilkového pudinku
  • 200 ml mléka

Z trochy vlažného mléka, lžíce cukru a droždí nechte vzejít kvásek. Poté ho smíchejte s moukou, zbylým mlékem, vejcem a špetkou soli. Vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě asi půl hodiny kynout. Pak z něj tvořte malé kuličky a nechte dalších 20 minut kynout. Mezitím rozvařte borůvky s cukrem a trochou vody. V hrnku rozmíchejte mléko s vanilkovým pudinkem a vmíchejte k borůvkám. Promíchejte, povařte a odstavte.

Knedlíčky vařte asi 10 minut, poté je vyjměte, propíchejte vidličkou a podávejte polité borůvkovou omáčkou, případně ozdobené šlehačkou.

Bramborové se švestkami

Klasika jako od babičky, která zasytí celou rodinu.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • 20 švestek
  • 125 g másla
  • mletý mák a moučkový cukr

Brambory uvařte ve slupce doměkka, nechte je vychladnout, oloupejte je a najemno nastrouhejte. Smíchejte je s moukou, vejce, žloutkem a špetkou soli a vytvořte vláčné těsto. Těsto rozválejte na tenký plát, nakrájejte na čtverce a do každého zabalte jednu švestku. Knedlíky vařte10 minut a podávejte posypané mletým mákem, cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Z odpalovaného těsta

Proč z odpalovaného těsta péct jen věnečky a větrníky? Zkuste meruňkové knedlíky!

Pro 4 osoby si připravte:

  • 500 ml mléka
  • 225 g másla
  • 350 g hrubé mouky
  • 4 vejce
  • špetku soli
  • 500 g meruněk
  • perník na strouhání a moučkový cukr

Mléko se 100 g másla a špetkou soli přiveďte k varu, přidejte mouku a míchejte, aby vzniklo husté těsto, které se nebude chytat dna hrnce. Nechte vychladnout a pak postupně, jedno po druhém, přidávejte vejce. Vytvořte hladké těsto, z něj odkrajujte kousky a balte do nich meruňky. Knedlíky vařte 8 – 10 minut a podávejte je posypané strouhaným perníkem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

S jablky a skořicí

Šťavnatá jablka, voňavá skořice a křupavé oříšky – to je jedna báseň!

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • lžíci cukru krupice
  • 20 g sušeného droždí
  • špetku soli
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 3 jablka
  • 2 lžičky skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g lískových oříšků
  • 70 g třtinového cukru
  • 125 g másla

Z mouky, lžíce cukru, droždí, mléka, vajec a špetky soli vypracujte vláčné těsto a nechte ho asi 45 minut kynout. Poté z něj vyválejte asi centimetr silný plát a skleničkou z něj vykrajujte kolečka. Doprostřed každého kolečka dejte nakrájené kostičky jablek smíchané s vanilkovým cukrem a skořicí. Knedlíky zabalte a nechte je ještě 20 minut kynout. Vařte 10 minut v páře a podávejte posypané třtinovým cukrem, nasucho opraženými lískovými oříšky a přelité máslem.

Zdravé z tofu

Netradiční suroviny Vás jistě mile překvapí.

Pro 4 osoby si připravte:

  • 180 g tofu natural
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 3 – 5 lžic dětské krupičky
  • 1,5 lžíce oleje
  • špetku soli
  • 1 – 2 vejce
  • 300 g broskví
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • čokoládovou polevu

Tofu umixujte spolu s olejem dohladka, smíchejte ho s moukou, krupičkou, vejce a špetkou soli a vypracujte těsto. Z něj odkrajujte kousky a balte do nich broskve. Knedlíky obalte ve špaldové mouce a teprve potom je dejte vařit na 10 – 12 minut. Podávejte ozdobené ušlehanou smetanou a čokoládovou polevou.

Tvarohové s lesním ovocem

Lehké knedlíčky ve spojení s dokonalou omáčkou a strouhaným tvarohem navíc nemají chybu.

Pro 4 osoby budete potřebovat:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 70 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 70 g krupice
  • 350 g lesního ovoce
  • 100 g cukru krupice
  • tvrdý tvaroh

Tvaroh smíchejte s vanilkovým cukrem, vejcem, moukou, změklým máslem a krupicí a utvořte hladké těsto. Dejte ho odpočinout do lednice na dvě hodiny a pak z něj tvořte malé knedlíčky. Vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na povrch. Ovoce svařte s cukrem na hustou omáčku a hotové knedlíčky polijte a posypte strouhaným tvarohem.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *