Šest mýtů o křečových žilách: Řešte je co nejdřív!

Křečové žíly – to je strašák každé z nás. Stačí v práci hodně stát nebo naopak sedět nebo je mít „v rodině“, často se objeví prostě jen proto, že jste žena a už vám není dvacet. Moje maminka na ně trpí už pěkných pár let, a tak jsem si začala hledat, co mě jednou pravděpodobně čeká.

Mám kamarádky, které už mají s „křečáky“ tu čest, ale bojí se je řešit. Při hledání způsobů léčby jsem ale zjistila, že je jejich strach zbytečný. Kolem křečových žil a jejich řešení se totiž točí řada mýtů, které ženy zbytečně děsí. Nevěříte i vy některým z nich?

Mýtus první: Křečové žíly trápí jenom ženy

Ne, dámy, nejsme v tom samy. I muži si někdy s křečovými žílami zkusí svoje. Protože jim ale tolik nesejde na tom, že jsou „křečáky“ ošklivé, jdou s nimi k doktorovi, až když je nejhůř. Je ale pravda, že jsou u žen častější, mimo jiné jim nahrává těhotenství.

Mýtus druhý: Křečové žíly bych měla řešit až po porodu

Tady platí: čím dřív, tím líp. Když začnete křečové žíly řešit ještě před těhotenstvím, nebude problém tak velký a i léčba bude rychlejší a rekonvalescence kratší.

Mýtus třetí: Dokud křečové žíly nebolí, nemusím je řešit

Tím si leda zaděláte na pořádné problémy. Pokud máte viditelné křečové žíly, samy od sebe nezmizí a je jenom otázkou času, než vás začnou opravdu bolet. Bolet navíc nemusí jen ty „velké“. I úplně maličné žíly (odborně mikrovarixy) můžou bolet jako čert. A ani je nemusíte vidět.

Křečové žíly - Před/Po
Křečové žíly – Před/Po

Mýtus čtvrtý: Po odstranění křečových žil nebude mít krev kudy proudit

Tento mýtus je jeden z důvodů, proč se ženy bojí křečových žil zbavit. Ve skutečnosti vám chybět nebudou. Křečové žíly jsou „nemocné“, neplní svou funkci. Krev v nich neproudí, ale stojí, dochází snadno k zánětům. Křečové žíly vašemu tělu určitě chybět nebudou.

Mýtus pátý: Křečové žíly se řeší jen operací

S tím souvisí i další mýtus, že léčba křečových žil musí bolet. Ne a ne. V dnešní době existuje hned několik možností, jak křečové žíly léčit, a operace je nutná jen někdy.

V nejmírnějších případech vám doktoři naordinují léky a kompresní punčochy. Léky posílí žíly a zlepší kůži a tlak punčoch pomůže krevnímu oběhu a stáhne křečové žíly. Ne vždy to ale stačí. Další možnost je léčba laserem, která spočívá v „zapečení“ přebytečných žil.

Šetrná je i injekční léčba (sklerotizace roztokem). Při ní vám lékaři vstříknou do žíly roztok, který žílu zevnitř „slepí“. Žíla se tím zúží a stáhne. Podrobnější popis léčby křečových žil roztokem najdete tady.

Mýtus šestý: S křečovými žílami se nesmí sportovat

Právě naopak, jestli křečovými žílami trpíte, hýbejte se. Pohyb vám může pomoct i jako prevence, proto každý den chodím na dlouhé vycházky se psem a snažím se při hezkém počasí jezdit na kole. Vhodné není posilování s činkami, ale běh, plavání a jízda na kole vám jenom prospěje.

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *