Rakovina děložního čípku a její prevence – nechte své děti očkovat

Nádor děložního hrdla je ve světě druhým nejčastějším zhoubným nádorem u žen. Vyskytuje se většinou u mladých žen, vrchol výskytu je mezi ženami ve věku 45 – 59 let. V České republice každým rokem onemocní asi 1000 žen, z nichž je 245 mladších 40 let. Téměř 350 žen každým rokem na toto onemocnění opravdu umírá. Výskyt tohoto onemocnění se u nás dlouhodobě významně nesnižuje. V naší zemi je také podstatně rozšířenější než v jiných zemích EU.

Příčiny

Původcem onemocnění jsou některé typy lidského papilomaviru. V této době známe asi kolem 300 typů papilomavirů, pouze 15 z nich může vyvolat zhoubné onemocnění. Přenos infekce se děje nejčastěji prostřednictvím pohlavního styku. Je to bohužel nejčastější sexuálně přenosné onemocnění. Během svého života se nakazí 50 – 80% žen, v naprosté většině z nich jsou ženy do 35 let věku.

Průběh

Vývoj nádoru děložního hrdla od nákazy rizikovými typy papilomavirů (HPV) je proces velmi dlouhý, trvá až několik let. Ve většině takovýchto případů infekce časem vymizí. Imunitní systém bohužel takovou infekci nerozpozná a nevytvoří si žádné protilátky. U některých žen ale infekce přetrvává, vytvoří se léze na čípku a později žena onemocní nádorem děložního hrdla. Před těmito skutečnostmi se nemají ženy jak bránit protože v raném stádiu rakoviny nejsou žádné znatelné nebo rozpoznatelné příznaky.

Prevence

Určitě jako největší prevencí je pravidelné vyšetření u svého gynekologa. Ten může zjistit časné stádium tohoto tolik závažného onemocnění a včasným zásahem zachránit život. Dále je možné nechat se naočkovat proti rakovině děložního hrdla.

V České republice existují dvě vakcíny proti rakovině děložního čípku Silgrad a Cervarix. Samoté očkování se skládá ze tří dávek. U prvního zmíněného přípravku se po první dávce další aplikuje po dvou měsících a pak po druhé dávce po čtyřech měsících. U Cervarixu se po první dávce další aplikuje už po měsíci a po druhé dávce až za pět měsíců poslední dávka. Takové očkování by mělo proběhnout co nejdříve nejideálněji mezi 11tým a 13tým rokem dívky. Samozřejmě je vhodné i pro starší dívky. Do budoucna se také uvažuje, že bude vakcína rozšířena také pro ženy ve věku 50-55 let.

Očkování je většinou velmi dobře snášeno. Někdy se vyskytnou nežádoucí bolesti v místě vpichu (očkuje se do ramenního svalu), vzácně potom zvýšená teplota, bolest svalů, kloubů, nevolnost.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *