Hallowen a Dušičky, blíže se svátky, které stojí za to připomínat

Pro starší lidi je to cizí slovo a často si jej nedokážou s ničím spojit, ale dnešní malé děti tento pojem berou za svůj a velice si ho užívají, tak jako by k nám od vždy patřil, avšak bohužel zapomínají na ten pojem, který je s tímto velice spjatý, což jsou Dušinky a ty jsou opravdu naším svátkem.

Co je to Hallowen?

Mnoho mladých lidí a hlavně děti tento pojem velice dobře znají, protože Hallowen je svátek, který sami slaví. Jde o svátek, který připadá na třicátého prvního října, který k nám přišel z Ameriky. Mnozí jej spojují s našimi Dušičkami, ale přesto jde o něco trochu jiného.

Jak se Hallowen slaví?

Návod na to, jak oslavit Hallowen naleznete v mnoha amerických seriálech či filmech. Vyřezávání dýni, kdy jim dělají různé strašidelné obličeje, netradiční výzdoba domu, kdy si dům vyzdobíte čarodějnicemi, duchy a jinými strašidelnými věcmi a to hlavní jsou kostýmy. Děti se převlékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu, kde prosí o sladkosti.

EME / Pixabay

Jak se na Hallowen pohlíží u nás?

Většina lidí ví, jak Hallowen vypadá, ale berou ho jako americký svátek, na který nejsme zvyklí a ani se mnohým moc nelíbí, a tak jej trochu odsuzují. Zejména postarší lidé, kteří nejsou zvyklí na podobné svátky. Ale samozřejmě, že i u nás jsou lidí, kteří tento svátek prosazují a rádi se nechají inspirovat Amerikou a odvážou se na nějaké hallowenské párty.

Hallowen versus Dušičky?

Pravdou je, že díky americkým svátkům upadají ty naše tradiční svátky. A bohužel i díky Hallowenu upadají Dušičky, což by se rozhodně stávat nemělo. Samozřejmě, že děti se raději přikloní na svátek, který vypadá zábavně a přinese jim sladkosti, ale stále by neměli zapomínat na naše tradice, přestože sebou nenesou tolik zábavy.

Jak se u nás slaví Dušičky?

Dušičky jsou pro někoho významným svátkem, protože tak uctívají ty lidi, kteří už jsou na druhém konci života. Samozřejmě, že nejde o žádné veselé radování se, ale v pokoji těmto lidem projevit svou lásku a hlavně úctu k nim. Většina lidí chodí na hřbitovy zapálit svíčky či do kostela na mši, ale je jich čím dál méně. A přitom hřbitov plný rozsvícených svíček navazuje takovou krásnou atmosféru, že člověk ani nemá pocit smutku.

Hallowen je zcela jistě velice zajímavý a zábavný svátek, ale stále bychom neměli zapomínat na svátky, kterou jsou pro naši zemi tradičně zavedeny, protože i ty mají svou podstatu a své kouzlo.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *