Extrémní horka nejsou zdravá

Většina z nás se po celý rok těší, až nám zase zasvítí letní sluníčko a bude teplo, abychom mohli odpočívat třeba u vody a podobně. Ovšem je rozdíl mezi teplem a extremními vedry, protože takové počasí, které nám přináší až příliš teplé dny, může být i nebezpečné.

Venku je horko, schovejte se do chládku

Pokud je venku teplo, klidně si můžete užívat letních dnů. Ovšem v případě, že nastanou extrémní horka, tak byste se raději měli schovat někde, kde je příjemný chládek anebo aspoň do stánku, zejména pokud se jedná o malé děti či starší osoby, tedy důchodce. Těm mohou silné sluneční paprsky ublížit nejvíce. Opravdu je nejlepší zůstávat ve stínu a hlavně přes poledne, protože to má sluníčko největší sílu.  Ale pokud opravdu potřebujete jít ven, tak byste měli dodržovat jisté podmínky či pravidla, aby se vám nic nestalo.

Pitný režim je základ

Každopádně nesmíte zapomenout dodržovat pitný režim, protože sluníčko dehydratuje a pokud nebudete mít dostatek vody, tak můžete omdlít a podobně, takže je opravdu důležité, abyste hodně pili. V takových extrémních teplotách se i hodně potíte, takže mnoho tekutin ze sebe vydáte i pomocí potu, proto je dobré mít vodu neustále při sobě. Ale pozor na to, co pijete. Rozhodně se vyhýbejte alkoholu, protože ten je nebezpečný. Jednak dehydratuje, proto také máte „sušku,“ ale hlavně vás může omámit anebo vám zrychlit tep a podobně, což může být i smrtelné.

Dávejte pozor i na stravu

Pokud stravě v létě možná nevěnujete příliš pozornosti a stále jíte to, co po celý rok, tak byste měli změnit jídelníček. Když přijdou extrémní horka, tak byste se měli vyhnout těžkým chodům, jako je například pečená kačena a podobně. Lepší je jíst po menších porcích a volit opravdu lehká a osvěžující jídla.  Využijte toho, že vám dozrává zelenina ve skleníku a dělejte si například zeleninové saláty a podobně, protože potřebujete něco, co vašemu tělu dodá svěžest a aspoň na oko vás osvěží.

Když ven, tak až za tmy

Dalším prvkem, jak se chránit před těmito horky je zůstat v domě. A pokud budete chtít navštívit kamaráda anebo potřebujete něco nakoupit či jen na procházku, tak nejlepší doba na tyto aktivity je brzy ráno či večer, kdy už je sluníčko schovaná a nepálí tolik, jako přes den. Tohoto by se velmi zodpovědně měli držet zejména důchodci a malé děti. A pokud to poruší a vydají se ven, i když je sluníčko vylezené, tak se musí namazat opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem.

Pokud to lze, nepracujte

V žádném případě nedovolte babičkám, aby v extrémních horkách třeba kopali zahrádku, pleli plevel či vykonávali jinou fyzickou práci. Není to vhodné ani pro dospělé, natož tak pro starší generaci, pro kterou je sluníčko větším nepřítelem. Ať už je to jakákoliv práci na venku, kde svítí slunce, posuňte jí na dobu, kdy bude pod mrakem, protože práce počká, na rozdíl od vašeho zdraví. A v případě, že je to opravdu neodkladné, tak běžte to dělat odpoledne, až bude venku příjemnější vzduch, ale nenechte to dělat žádnou starší osobu.

Pokud je venku extrémní horko, tak raději seďte celé léto v chládku.

Autor příspěvku: Hedy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *